Krijnen.Com Krijnen.Com

Kom niet aan mijn browser, want dan kom je aan mij

Ik had het kunnen weten. Als ik in het verleden om e-mail verlegen zat dan schreef ik gewoon iets over een Power Mac die niet deed wat-ie volgens mij moest doen en dan kwam het vanzelf goed. Vorige week heb ik het gewaagd om te verklaren dat Netscape 4.5 volgens mij superieur is aan welke Microsoft Internet Explorer dan ook en de boot was ook nu aan.
Waar ik echter vroeger, als het om Mac’s ging, alleen maar boze brieven van Apple-Evangelista’s kreeg, was het karakter van de reacties nu veel diverser. Da’s natuurlijk logisch, want je gebruikt thuis óf een Mac óf een pc, zodat het moeilijker vergelijken is. Maar iedereen die een pc heeft, kan daarop zowel Netscape Communicator als Internet Explorer draaien, en kan dus zelf uitmaken wat hem het beste bevalt. Sommige lezers kwamen met voorbeelden aan van HTML-code die het in Explorer wel netjes doet, en in Netscape niet.
Soms ging het daarbij om een code die door Microsoft Frontpage was gegenereerd. Ja, aan mijn hoela! Natuurlijk doet die het netjes in Explorer, want daar is het voor gemaakt. Ik zal u hier verder technisch muggeziften besparen, dat kunnen de liefhebbers per e-mail desgewenst krijgen. Ik wil nog wel even kwijt dat het tamelijk logisch is dat Netscape de zogenaamde marquee-tag niet herkent, zoals meerdere Explorer-liefhebbers mij triomfantelijk lieten weten. Waarom? Omdat ‘marquee’ geen HTML is, maar een door Microsoft verzonnen tag, die Netscape weigert te herkennen. Waar ik dan maar meteen bijzeg: dankzij de koppigheid van de makers van Netscape. Als de programmeurs zich niet aan de HTML-afspraken wensen te houden, zouden ze er goed aan doen om in ieder geval elkaars strapatsen te respecteren, zodat wij geen last van de browser-oorlog hebben. Stel je toch voor dat het kersverse Philips televisietoestel dat u zojuist gekocht heeft op de BBC het wel keurig doet, terwijl u buurman op zijn Sony de programma’s van de VPRO normaal kan bekijken. Echter, met die van de VARA en de KRO is het behelpen geblazen. De een kan je alleen in zwart-wit zien, en bij de andere ontbreken de ondertitelingen. Dat komt omdat de maker van het ene televisietoestel andere opvattingen heeft dan de ander. Ik denk dat Philips of Sony als ze het zouden wagen om zich zo klant-onvriendelijk op te stellen binnen afzienbare tijd failliet zouden gaan.
Ik geef toe dat bovenstaande vergelijking hier en daar mank gaat, maar u kunt er hoop ik toch een en ander in herkennen. De vraag is of we die streken moeten blijven pikken, omdat zowel Netscape als Microsoft z’n browser voor nop weggeeft. Ik vrees van wel, al was het maar omdat er geen goed vervangend product is. Ik ben benieuwd naar de nieuwe release van Opera, maar ook als die veel meer kan dan de huidige, blijft het grootste probleem dat je ervoor betalen moet.
Ik verwacht daarom meer heil van versie 5.0 van Netscape die ons later dit jaar te wachten staat. Meer dan van de 5.0 van Microsoft, en niet alleen op basis van mijn onvoorwaardelijke trouw aan Netscape. IK heb er meer vertrouwen in omdat in die 5.0 het eerste effect zichtbaar zal worden van het gegeven dat Netscape, in navolging van Linus Torvalds en zijn Linux, de broncode van het programma vrij ter beschikking heeft gesteld op internet. Dankzij die verrassende move hebben het afgelopen jaar duizend programmeurs over de hele wereld in hun vrije tijd – of misschien ook wel in de tijd van de baas – vele manjaren tijd in het perfectioneren en afslanken van het programma gestoken.
Daar zal Microsoft nooit aan beginnen, maar zowel de een zowel als de ander blijft in ieder geval gratis.
Gratis lijkt er meer te gaan worden, maar de vraag is of we daar blij mee moeten zijn. Twee weken geleden schreef ik iets over de Oostbrabantse provider Wish, waarna onze volksaard zich, begrijpelijk, niet verloochend heeft. Ik heb tientallen telefoontjes en e-mails gekregen met het verzoek om het adres van Wish. Terwijl dat toch zo voor de hand liggend was, op www.wish.nl
De vraag die veel mensen ook beantwoord wilden zien, was natuurlijk ook wat Wish waard is. Dat weet ik niet, en de enige manier om daarachter te komen, is het uit te proberen. Ik ben er een beetje sceptisch over. Hoe je het ook wendt of keert, een provider zal bandbreedte en modems in moeten kopen om zijn klanten op fatsoenlijke wijze toegang tot de electronische snelweg te bieden, en de bedragen waarbij het daarom gaat, zijn niet misselijk.
Los daarvan is de grootste kostenpost van menig provider zijn eigen helpdesk. Ongeacht het gegeven of die nou wel of geen piek per minuut kost, het moet allemaal betaald worden, en het geld moet ergens vandaan komen. Dus kan de winst bijvoorbeeld schuilen in een contract dat zo’n provider af zou kunnen sluiten met een telefoonboer. Ik zeg niet dat Wish dat doet, maar die zou bijvoorbeeld van de telefoonmaatschappij een percentage van de tikken kunnen ontvangen die iedere abonnee genereert.
Gaat het zo, dan zit er een hele gemene adder onder het gras. Immers: de provider is dan, ondanks het feit dat u gratis gebruik maakt van zijn diensten, toch gebaat bij het aantal minuten dat u aan de telefoon hangt. Da’s belangenverstrengeling, want die provider is er op dat moment immers niet bij gebaat dat u geniet van flitsende snelheden. Integendeel, hoe langer u eraan hangt, hoe beter, want hij ontvangt een percentage van uw tikkenteller.
Of het nu al wel of niet zo gaat, doet er niet toe, want het gaat die kant uit. In Amerika, waar de lokale tikken al gratis zin, en het dus niet uitmaakt, worden andere dingen voorspeld. Om te beginnen willen de telefoonmaatschappijen het liefst van die gratis lokale gesprekken af. Dat zal niet meevallen, maar wat er wel snel gaat gebeuren, is dat een internet-abonnement daar net zoiets gaat worden als het huidige GSM-abonnement. Het is een maand te vroeg, anders zou u wellicht denken dat het een één-april-grap betreft, maar het volgende komt er in Amerika nog dit jaar aan: providers die een volwassen Pentium, met alle toeters en bellen, gratis aan u weggeven.
Net zoals dat met uw GSM gegaan is, hoeft u alleen maar een driejarig abonnement bij een provider te nemen.
Of die lokale gesprekken in Amerika nou wel of niet gratis blijven, is ook bijzaak, want de provider verdient zijn computer plus zijn winst terug aan de minuten die uw aan zijn modems hangt, en die u tegen een bepaald tarief stuk voor stuk dient te vergoeden.
Of dat wel of niet een aantrekkelijke zaak is, zullen we af moeten wachten. Ik bedoel maar: voor een computer van pakweg drie mille die je in drie jaar terug moet betalen, zou je minstens tachtig piek per maand, en dan vergeet ik gemakshalve even de rente, weg moeten surfen, om het voor de provider winstgevend te maken. De grootste vraag blijft wat je voor die tachtig piek krijgt, en die vraag kan alleen maar in de praktijk beantwoord worden: genot of ellende?
Resteert tenslotte het gegeven dat ik van de week gelezen heb van één provider in Nederland die het zonder helpdesk gaat doen.
Ik ben de naam kwijt, maar herinner me dat hij beloofd heeft het geld dat hij bespaart op zo’n call-center, in bandbreedte en voorzieningen te zullen investeren. Als die dat waarmaakt, lijkt het me een uitgelezen provider voor gevorderden. Hij zal er waarschijnlijk ook geen kant-en-klaar software pakketje bij leveren, zodat u in ieder geval zelf kan uitmaken wat u gaat draaien: Netscape Navigator of Internet Explorer…