Krijnen.Com Krijnen.Com

Ook een cryptogram als e-mailadres?

De afgelopen week heb ik een paar e-mailtjes gekregen die niet voor mij bedoeld waren, maar voor een naamgenoot. Zo te zien heette hij Louis en had hij dezelfde achternaam als ik, maar ik ben er nog niet achter waar het fout is gegaan. Kennelijk een gremlin op de mailserver van nl.net, welk bedrijf vorig jaar overgenomen is door UUnet.
Bij NLnet is de mailserver van de uitgeversmaatschappij Zuid-West Nederland gehost (het domein uit-zwn.nl), waarop een account l.krijnen draait. Dat domein is echter niet meer dan een soort masker voor de eigenlijke mailserver zodat mijn e-mailadres l.krijnen@uitg-zwn.nl eigenlijk l.krijnen@solair1.inter.nl.net is.
Ik had van de baas ook nog een account l.krijnen@bnstem.vnu.com kunnen krijgen, maar daar heb ik vriendelijk voor bedankt. Omdat de krant onderdeel is van de uitgeversmaatschappij, die weer onderdeel is van de dagbladengroep die een dochter van VNU is, wordt een groot aantal beslissingen op een niveau genomen waar zelfs mijn directeur en hoofdredacteur zich soms hoofdschuddend bij neer hebben te leggen. Zodat ik niet de illusie heb dat degene die bovenstaande onpraktische naamconventies verzonnen heeft, zich van mijn argumenten iets aantrekt.
Eigenwijs als ik ben heb ik het wel geprobeerd, maar dat was tijdverspilling. Zoals u wilt, maar voor mij geen cryptogram als e-mailadres, dus heb ik de mailserver van UUnet verzocht om alles naar mijn eigen adres te forwarden. Dat is bijna nooit iets, want die adressen leiden een slapend leven. Tot de afgelopen week die briefjes aan Louis binnen dwarrelden die kennelijk ook iets van l.krijnen voor de apenstaart op solair1.enz heeft staan. Ik heb op de reply-button gedrukt, de afzender laten weten dat ik Louis niet ben en of-ie zijn adresboek wilde checken. Daarna heb ik er niks meer van vernomen, dus het zal goed gekomen zijn.
Wat mij weer met de onbeantwoorde vraag laat zitten waarom het allemaal zo moeilijk moet. NLnet (UUnet) is in mijn ogen de beste provider die er is, maar waarom die idiote naamgeving? Waarom een nieuwe klant opgescheept met het adres @solair1.inter.nl.net inplaats va @uu.net of voor mijn part @uunet.nl?
U mag het van mij ijdel vinden, dat eigen domein, en misschien is het dat ook wel, maar ik noem het liever een praktische liefhebberij. Ik bedoel maar, het zou allemaal een stuk gemakkelijker zijn als iedereen als e-mailadres voornaam@achternaam.com had. Nou kan dat natuurlijk niet altijd, want daarvoor zijn er teveel Jansens en Smitsen op deze wereld, maar met een initiaal, gevolgd door een punt, de achternaam, de apenstaart en een simpel, drieletterig domein, gevolgd door een tweeletterige landenextensie moet zowat de hele wereld geholpen kunnen zijn. Terwijl er natuurlijk ook nog iets te zeggen zou zijn voor je eigen telefoonnummer als e-mailadres.
Wie geen tijd of zin heeft om een eigen domein op te (laten) zetten, maar het wel chique zou vinden om zijn eigen achternaam achter de apenstaart van zijn e-mailadres te hebben, is tegenwoordig goedkoop klaar. Bij NameSecure betaal je een keer 25 dollar, en daarna hetzelfde bedrag per jaar. Daarmee is door uw gekozen naam geregistreerd als officieel top-domein bij de InterNic. Namesecure speelt vervolgens voor postbode en stuurt al uw e-mail op dat adres onmiddellijk naar uw bestaande account en u kunt uw nieuwe visitekaartjes laten drukken. Zoveel uw wilt, want die domeinnaam blijft van u, wat er ook gebeurt. Ik zeg niet dat NameSecure nooit failliet zal gaan, maar zelfs als mocht dat het geval zijn, dan blijft uw domein officieel geregistreerd bij de overkoepelende InterNic.
U kunt domein dus altijd verplaatsen, of alsnog als webserver gaan gebruiken. U zult ergens diskruimte op een server moeten zien te vinden. Dat kan bij een commerciele hosting-service in binnen- of buitenland, of, als u nog studeert, misschien op de server van de universiteit.
Wie al een homepage heeft draaien bij een provider, kan er ook zijn voordeel mee doen. Die provider blijf je toch nodig hebben om internet op te kunnen, en bij de meesten krijg je er vijf, tien of in sommige gevallen tot dertig megabyte uitleefruimte bij. Voor die eenmaal 50 piek, plus 50 piek extra per jaar via NameSecure, en er zijn ongetwijfeld soortgelijke services, kun je dus ook je bestaand homepage met je eigen achternaam, of wat je maar wilt, maskeren.
In plaats van dat omslachtige http://members.tripod.lycos.nl/
p.pieterse/index.htm ben je met pieterse.nl onder de pannen. Ik geloof, als ik een paar sites bekijk die het via NameSecure doen, dat ze hun zaakjes daar aardig voor elkaar hebben. Al kunt u daar uiteraard geen rechten aan ontlenen. Maar behalve die mail-forwarding en website-forwarding leveren ze ook nog een zogenaamde gripper-service. Dat wil zeggen dat iedereen die via NameSecure op uw homepage bij uw provider terecht komt, altijd dat pieterse.nl in het venster van zijn browser blijft zien. En dat is, om te beginnen, precies wat u, al dan niet in ijdelheid wilde, anders was u er niet aan begonnen. Voor vijftig piek per jaar bent u eigen baas op het web, en de rest van de wereld mag dat weten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.