Krijnen.Com Krijnen.Com

Onnodige heibel over kwajongensstreken

Als alles goed gegaan is, zit ik op Samoa, een pukkel land in de Stille Zuidzee. Het zou me niet verbazen als ook daar net zoveel internetcafe’s als palmbomen blijken te zijn. Samoa, tot voor kort officieel Western Samoa, is de laatste jaren een populaire vakantiebestemming. Dat, omdat Air New Zealand de mogelijkheid biedt om er gratis uit en weer in te stappen op de routes tussen Australië/Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten.
Je moet er wel er een week blijven, gevolg van een deal tussen ANZ en de plaatselijke VVV. Die week is eigenlijk zes dagen, maar als je op maandagavond van Auckland naar Samoa vliegt, kom je daar op zondagavond aan, zodat je een dag extra krijgt. Dat omdat je in oostelijke richting na een kort ritje – drieëneenhalf uur – net over de datumgrens wipt. Voor alle zekerheid werk ik maar vooruit.
Mijn vorige column was net klaar en verzonden, toen die grote servers in Amerika plat gingen door de Ping of Death: E-Bay, E-Trade, Yahoo, ZDNet en Amazon. Niet netjes, vervelend voor die grote jongens, maar als je het mij vraagt is alle heibel over die kwajongensstreken op zijn minst een beetje overdreven. Dat begint meteen te roepen dat ze miljoenen dollars verloren hebben, terwijl dat allemaal nogal meevalt.
Al die sites zijn immers wel eens meer onbereikbaar vanwege de een of andere reden. Instabiliteit van het netwerk, overbelasting, crashes, virussen, het gaat wel eens fout. Als zo’n website onbereikbaar is vanwege een blunder die ze zelf gemaakt hebben hoor je ze nooit roepen dat het miljoenen gekost heeft. Dat is ook niet zo.
Amazon raakt heus geen duizenden klanten kwijt, omdat de winkel tussen de middag even dicht is. Wie serieus van plan was om er een boek te kopen, komt later wel terug, als was het maar omdat hij nog steeds nergens goedkoper terecht kan. Alle kleine beleggers die een account bij E-trade hebben, komen terug en doen wat ze altijd gedaan hebben. Ik heb zelf afgeleerd om een mailtje naar de host van mijn digitale speeltuin te sturen, de zeldzame keren dat er eens een keer iets niet werkt.
Soms heeft het http-protocol om de een of andere reden de hik, of blijken de scripts niet executable vanwege een configuratiefout op de server. Vorige week kreeg ik geen FTP- en Telnet-toegang, terwijl de webserver wel werkte. Kan je wel gaan mailen, bellen naar de helpdesk in Amerika voor zoiets doe je niet gauw, maar veel zin heeft dat niet. Mijn ervaring is dat dergelijke probleempjes meestal binnen een uur of wat vanzelf zijn opgelost. Zo’n klacht wordt binnen een minuut teruggejast door een robot die er een volgnummer aangehangen heeft.
De robot – niet meer dan een een script – belooft dat je mailtje binnen vierentwintig uur beantwoord zal worden door een mens van vlees en bloed. Die belofte van Tabnet wordt altijd netjes nagekomen, maar de inhoud van het mailtje van het mens altijd hetzelfde: ‘Ik heb even gekeken, maar alles werkt’. Ik veronderstel dat die robot zoekwoorden herkent en de boel zelf herstelt.
Mailtjes stuur ik niet meer voordat er minstens een paar uur geen biet van klopt.
Is natuurlijk niet te vergelijken met de schaal van het ongemak van de grote jongens, bestookt door een megabombardement pings van misselijke grappenmakers. Desondanks lijkt me de heibel die erover is gemaakt enigszins overdreven.
Het is altijd hetzelfde verhaal. Worden er na de experts die mogen komen uitleggen wat zo’n ping precies doet, weer van die onheilsprofeten voor de camera gesleept. Ik maak me sterk dat er figuren bij zijn die enkele maanden geleden kwamen voorspellen welke rampen ons allemaal ten deel zouden komen vallen op 31 december.
Mijn vertrouwen in het net heeft heus geen deuk opgelopen omdat een paar servers bezweken zijn onder het geweld van een stelletje hackers. Net zomin als mijn vertrouwen in het functioneren van het telefoonnet beschadigd zou worden, omdat er een telefooncentrale onderuit gaat door het geweld van Big Brother supporters. Auto’s zullen altijd kapot gaan, servers zullen crashen, harddisks zullen smelten, hackers zullen hacken. Intussen blijft alles werken of doet het dat binnen afzienbare tijd weer. Als uw e-mail niet werkt, doet-ie dat over een uurtje wel weer, en anders morgen of overmorgen.
Ik mag hopen dat ik de afgelopen week onbereikbaar ben geweest, maar dat lag niet aan crash van het een of ander. Het kwam omdat ik de verhouding tussen het aantal palmbomen en internetcafe’s op Samoa verkeerd beoordeeld had. Maar ik ben dan gelukkig ook geen expert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.