Krijnen.Com Krijnen.Com

Het nieuwe zoeken: AtomZ

Ik heb iets met zoeken, en vinden. Zoeken en vinden, daar gaat het om op het net, en dingen zo wegstoppen dat je ze met een druk op de knop weer terug kan vinden. Iedereen die met een computer werkt, beroepsmatig of niet, liefhebberij of niet, journalist of ambtenaar, schrijver of crimineel: het komt allemaal op hetzelfde neer.
Op de een of andere manier dingen in apparaten stoppen die er ooit op de een of andere manier weer uit moeten komen. We zijn allemaal eekhoorns geworden: overal eikels verstoppen en maar hopen dat we ze terug kan vinden als we ze ooit nodig hebben.
Homepages en websites bezitten is voor sommigen dat wat anderen met oldtimers hebben. Het bezit, het poetsen en het ernaar kijken is vaak de lol, niet het ermee scheuren waar ze ooit voor bedoeld waren. Zo is het installeren en configureren van een zoekmachientje of een database op een homepage of website de uitdaging, niet het gebruik ervan. Het trots laten zien aan vrienden en bekenden die ook met websites zitten te pielen, dat geeft de bevrediging: ‘kijk eens, wat ik nou weer in elkaar gestoken heb!’.
Zo heb ik twee weken een lekker gevoel gehad, omdat ik eindelijk de tijd had gevonden om zelf een database op basis van een cgi-script aan het draaien te krijgen. Beroepsdeformatie? Misschien, want op de krant werken we alleen maar databases. Daar stoppen we op allerlei manieren teksten en foto’s in, en uiteindelijk komen er kranten en websites uit. Maar binnen die databases mag je jezelf alleen maar bewegen in zorgvuldig door anderen afgebakende gebieden, en iets leuks kan je daar niet mee. Zo’n ‘vette’ SQL-databases en mijn cgi-script verhouden zich als een Rolls Royce tot een oude Kever. De bougies en de kleppen van zo’n oud karretje vertalen zich digitaal tot de permissies van de verschillende scripts, index-, opmaak- en configuratie-files, vragenformuliertjes en ‘queries’, die samen mijn mini-database vormen. Ik vind het leuk om zoiets aan de gang te krijgen en daarna verlekkerd toe te kijken wat zich op de achtergrond afspeelt als je een vraag stelt. Hoe al die verschillende files elkaar aanroepen, doorvlooien, elkaar bespringen en beschrijven en daarna resultaten presenteren. Ik begrijp dat nu sommigen met een vinger naar hun voorhoofd wijzen, maar ik heb er lol in.
Een doel had ik ook: alles wat ik de afgelopen vijf jaar geschreven heb, in mijn nieuwe speeltje zien te krijgen. Dat zou niet meevallen, want zoals het er naar uit ziet, zou iedere file afzonderlijk met de hand in de vensters van de database ingevoerd moeten worden. Eerst maar eens even op zoek naar een ander script, dat automatisch een paar honderd verschillende files tot een grote flat-file aan elkaar lijmt, of zoiets. Of toch maar de hele website als een database zien en die op een andere manier benaderen? Ik weet dat het een afwijking is, maar aan dat soort dingen loop ik te denken.
Intussen was ik trots dat niet alleen de fundamenten af waren, maar dat mijn database uit de steigers kon, omdat ook het dak klaar was. Hij moest alleen nog maar gemeubileerd worden, zeg maar. Trots en lol zijn donderdag snel verdwenen, toen ik op de site van Macromedia een tip tegenkwam over het simpel en snel toevoegen van de power van een professionele zoekmachine aan je eigen website: AtomZ.
AtomZ? Nooit van gehoord. U misschien ook niet, maar dat zal snel veranderen. AtomZ is het nieuwe zoeken. AtomZ doet met uw homepage of website precies hetzelfde als wat de grote zoekmachines zoals Yahoo, AltaVista en HotBot dagelijks met het hele web proberen te doen: met een robot indexeren. Het verschil is dat AtomZ uw persoonlijke index op een server opslaat en dat u die als een database vanaf uw eigen website kan benaderen. Hij heeft een zeer professionele uitstraling en is werkelijk bloedsnel. Tot 500 pagina’s is hij gratis. Grotere websites moeten betalen, en dat doen ze graag, want je kunt het zelf niet beter doen dan AtomZ. John Dvorak, Al Gore, The Webmonkey, uitgever O’Reilly: allemaal ‘powered by’ AtomZ. Mijn zo zorgvuldig in elkaar geknutselde database is verbleekt naast de adembenemende snelheid en de perfectie waarmee AtomZ iedere letter van mijn website ophoest. Wauw! Ik ga maar eens een paar aandelen AtomZ kopen.
Zie atomz.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.