Krijnen.Com Krijnen.Com

ADSL: verslavend snel

Mooi nieuws: ik heb mijn ADSL-verbinding via het doe-het-zelfpakket van KPN Mxstream aan de praat gekregen. Onder Windows XP. Nog beter nieuws: ik moet me aan mijn stoel vasthouden tijdens het internetten, want anders vlieg ik de bocht uit. Minder mooi nieuws: ik heb geen telefoon meer. Komt goed: zojuist is me door een behulpzaam type van KPN – via mijn mobieltje – medegedeeld dat de monteur onderweg is. Zodat ik na vier jaar ISDN de volgende stap gezet heb naar de echte breedbandverbinding die ooit in een glasvezelverbinding zal culmineren: ADSL.
Ik geef toe: het heeft me wat hoofdbrekens en grijze haren gekost, maar het is nu heerlijk werken thuis. ADSL snel? Jawel, razend! Bijvoorbeeld een directory met foto’s ophalen vanaf een ftp-server lijkt sneller te gaan dan hem op mijn harde schijf van de ene naar de andere folder verplaatsen. Voorpagina’s van ingewikkelde websites worden pats, boem, in een keer op de monitor gekwakt. Flash-animaties waar ik vroeger een minuut of meer op moest wachten, verschijnen in beeld alsof het simpele foto’s zijn. Het pro-pakket dat ik genomen heb, is met een downloadsnelheid van 1024 kilobit per seconde verslavend snel.
Is het goed zelf aan te sluiten en te installeren, zoals in mijn geval, over een bestaande ISDN-verbinding? Ik kan nu wel ‘ja’ zeggen, maar dat klopt misschien niet helemaal. Anders zou ik die monteur niet nodig gehad hebben. Hoewel bij de helpdesk van Mxstream het vermoeden leeft dat de splitter in mijn doe-het-zelfpakket kapot is, hetgeen vaker voor schijnt te komen. Hoe dan ook, de installatie, waar ik na het lezen van de handleidingen tegenop keek, is goed te doen. Zelden zo’n helder stappenplan gezien als dat van Mxstream, dat je door de ogenschijnlijke doolhof van hard- en software navigeert. Ik zal u dat verhaal verder besparen, al was het maar omdat ik zelf niet precies meer weet wat ik allemaal voor Harry Potter-achtige handelingen heb moeten verrichten voordat alle groene lampjes begonnen te branden.
Al doende heb ik een en ander bijgeleerd. Bijvoorbeeld dat een ISDN-kabel en een CAT5-kabel weliswaar van dezelfde stekkertjes zijn voorzien, terwijl dat niet wil zeggen dat ze hetzelfde doen. De oude ISDN kabel kwam wel mooi van pas, want ik heb hem als trekkabel gebruikt om er er een ouderwets twisted pair koperdraadje mee van de voorkamer naar de zolder over de overloop weer naar de computer beneden in de achterkamer te trekken. Met een stuk isolatieband aan elkaar geplakt en voorzichtig trekken. Het kwam goed.
Waarna ik kon constateren dat ik het verleden regelmatig onzin heb verkondigd. Hoe vaak heb ik vroeger niet (over)geschreven dat door twee koperdraadjes nooit een snelheid hoger dan 28K8 gehaald zou kunnen worden? Zo’n zelfde telefoondraadje, van de splitter naar de pc, daar loopt nu -tig keer zoveel bandbreedte doorheen. Nu de telefoon nog. Ik vrees dat ik een extra ISDN-telefoontoestel zal moeten gaan kopen. Al heerst de hoop dat ik mijn oude Zyxel ISDN-modem voortaan als analoge centrale kan gebruiken. Dat ding heeft twee analoge poorten, en daarin zat mijn oude Mickey Mouse telefoon gestoken.
Windows XP? Loopt lekker, met 256 mb geheugen, dat wel, maar ik heb met opstarten een paar rare dingetjes, die ik onder Windows 2000 ook al had. Waar Windows 2000 dikke vriendjes was met de camera, verdomt XP het om de Digital Ixus te herkennen. Misschien toch beter om even een kale installatie te draaien, inplaats van de nukken van de upgrade te handhaven. Een firewall heb ik nu ook nodig, want altijd online zonder tikken betekent dat mijn machine klaar staat om gehacked te worden.
De firewall zal waarschijnlijk ZoneAlarm worden, omdat die er in alle reviews het beste afkomt. Intussen heb ik als noodverband de firewall van Windows XP geactiveerd. Maar, XP of niet, om met een door mij gewaardeerd netwerkbeheerder te spreken: “Het blijft Windows, dus kijk uit, en zorg dat je een echte firewall draait.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.