Krijnen.Com Krijnen.Com

De nieuwe Kentie en Clancy

De nieuwe Kentie en de nieuwe Clancy zijn uit. De eerste heb ik binnen, de tweede is onderweg, vanaf Amazon Deutschland. In Nederland aan de deur afgeleverd voor hetzelfde aantal euro’s dat het in de Nederlandse boekhandel moet gaan kosten. Dat die echter een levertijd van drie weken nodig hebben, betekent een gemiste kans voor ze, want ik heb geen zin om zo lang op Red Rabbit te wachten.
Webdesign in de praktijk van Kentie is voor werk zowel als ontspanning, Red Rabbit is voor louter lol en spanning. Sinds ik in 1986 een nagelnieuw exemplaar van The Hunt for Red October in een tweedehands boekwinkel in Sydney ontdekte, is iedere nieuwe Clancy zo snel mogelijk aangeschaft en verslonden. Ik weet nog niet of ik de verfilming van The Sum of all Fears wil gaan bekijken, want uit de recensies begrijp ik dat er weinig heel gelaten is van het fascinerende boek dat ik destijds in twee bijna slapeloze nachten uitgelezen heb. Terwijl ik zit te tikken, staat de televisie met de herdenking in New York aan en mag ik alleen maar hopen dat het huiveringwekkende verhaal van terroristen die een atoombom aan de praat krijgen, nooit bewaarheid zal worden.
De laatste druk van Kentie heb ik aangeschaft zoals altijd: ongezien, en meteen de voorlaatste druk weggeven aan iemand die een website wil beginnen. Snel door de nieuwe bladzijden bladeren leverde me al een fikse tijdwinst op in het gepiel waarmee ik al een tijdje bezig ben om de combinatie van PHP en MySQL onder de knie te krijgen. Ik zal u niet lastig vallen met de ins en outs van die afkortingen, maar het een – PHP – is een scripttaal, en daarmee ontsluit je het ander, de MySQL database. Je kunt er heel mooie dingen mee doen, maar er komt nogal wat bij kijken voor het hele circus wil lopen. Staat er in dat boek een simpel voorbeeldscript en daarmee kreeg ik de database eindelijk aan het netjes ophoesten van de eerder ingevoerde gegevens. Schoonheidsfoutje: precies dat PHP-script is nergens te vinden op de cd die achterin het boek zit, dus dat betekende zelf intikken.
Voordeel: je leert een beetje kennen waar de punten en komma’s in dat gebrabbel moeten staan. Beginnend, gevorderd, expert, goeroe, maakt niet uit: wie iets met webdesign doet, koopt het boek van Kentie en gaat er voor zitten. De sinds 1996 vijfde druk begint met zesenveertig pagina’s regels en uitleg van verschillende begrippen. Daarna begint het boek waar iedere webdesigner moet beginnen: het nulpunt, de HTML basisbegrippen. Lettertje vet, lettertje mager, font vergroten, lijntje neerzetten, nesten, tabelleren, enzovoort. Beginners beginnen daar, het kan geen kwaad dat gevorderden de basisbegrippen nog eens doorlezen. En als ze denken dat dat niet meer nodig is, stappen ze maar over naar de hoofdstukken Creatief of Geavanceerd. Dat geavanceerde gedeelte is het interessantste voor wie zich al eens door voorgaande drukken geworsteld heeft. Samen met een aantal co-auteurs gaat Kentie in op onder meer het produceren van flash animaties, shockwave movies, java programmeren, XML, en databasekoppelingen.
Waar ik dus dat scriptje vond waarmee ik voor het eerst sinds lange tijd weer eens Yes! kon roepen. Dat omdat die verdomde computer ineens deed wat-ie tot dan geweigerd had. Begeleid door allerlei onbegrijpelijke foutmeldingen, in een kruising van Sanskriet en Swahili. Dit juweel van een boek ligt lekker zwaar in de hand, ouderwets degelijk ingebonden. Het is niet goedkoop, ruim 56 euro, maar het is maar hoe je dat bekijkt. Wie met deze webbijbel begint, hoeft een tiental anderen niet aan te schaffen. Eens even kijken waar Red Rabbit blijft, en op www.amazon.de mijn gegevens intikken: unser Vertriebszentrum hat den unten stehenden Artikel soeben verschickt. Mooi zo, laat die Nederlandse boekhandels met hun beschermde handel verder slapen. Komt vanzelf goed.
Peter Kentie , Webdesign in de praktijk, Pearson Education, ISBN 9043005320, prijs 56,56.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.