Krijnen.Com Krijnen.Com

U bent gezakt

Foto: Vannevar Bush

Doug Engelbart, die in 1968 voor het eerst met een muis een cursor bewoog, leeft nog. Net als David Bradley die voor IBM ooit de combinatie control – alt – delete programmeerde. Waarmee gebruikers van Windows een kwart eeuw na dato nog steeds hun gecrashte machine aan kunnen trappen.
‘Ik heb hem uitgevonden’, grapte Bradley toen hij Bill Gates voor het eerste ontmoette, ‘maar jij hebt hem wereldberoemd gemaakt.’ De rijkste man van de wereld kon er niet om lachen, maar dat kon Bradley niet bommen; ‘ik ben ermee in de kruiswoordpuzzel van de New York Times terecht komen, dus mijn levensdoel is vervuld’.
Engelbart en Bradley – beiden inmiddels gepensioneerd – hebben mee mogen maken wat er van internet en computers geworden is. In tegenstelling tot geniale denkers die te vroeg geboren en gestorven zijn. Zoals bijvoorbeeld Alan Turing en Vannevar Bush. Tik Vannevar in Google en u ziet een link naar een bijzonder document: ‘As We May Think‘.
Het artikel dat Bush in 1946 voor ‘The Atlantic Monthly‘ schreef, waarin hij hyperlinks beschreef en voorspelde hoe alle documenten ter wereld aan elkaar gelinkt zouden worden. Alan Turing is de wiskundige die in 1950 de naar hem genoemde test ontwierp. Als een mens communiceert met een computer en dat niet doorheeft, dan heeft die machine de Turing-test doorstaan. Tot op heden is er nog geen computer die zo’n test met succes afgelegd heeft. Al zijn er mensen die denken dat de stem van het call-center, die u over probeert te halen om een bepaalde toets van uw telefoon in te drukken, een echte is.
Op mijn mobieltje hanteer ik mijn eigen test. Bellers zonder nummerherkenning worden weggedrukt: geen last meer van opdringerige verkooppraatjes. Wie mij echt wil spreken, laat dat wel weten via voice- of e-mail. Alle anderen zijn gezakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.