Krijnen.Com Krijnen.Com

Babyboomers

Ik dacht het verborgen te houden, maar sinds het departement design van deze bijlage het bevel verstrekt heeft dat columns met een portret van de schrijver opgesierd worden, kan ieder zien wat-ie wellicht al vermoedde: ik ben een baby boomer.
Hier hanteer ik de Amerikaanse definitie, want in Nederland wordt-ie zowel in de volksmond als door statistici wat ruimer geintrepeteerd, als dat van pas komt gaande discussie over het een of ander.
Volgens de oorspronkelijke babyboom maatstaf ben ik derhalve tussen 1946 en 1964 geboren. Ik bemoei me even niet met de in Nederland woedende discussie over de economische en sociale gevolgen van wat babyboomers (niet) doen voor hun opvolgers.
Internet-columnist en documentairemaker Bob Cringely deponeerde vorige week op zijn blog een verfrissende kijk op de gevolgen van het gegeven dat de komende achttien jaar in de Verenigde Staten ieder jaar ruim 100.000 systeemontwerpers en programmeurs met pensioen gaan.
Wat gaan die doen? De helft gaat voorgoed golfen, schat ik, of luiert het restant van het leven in California, New Mexico of Florida, oorden waar altijd de zon schijnt, en waar ommuurde bejaardensteden, met alles erop en eraan, sneller uit de grond schieten dan tulpen in de Keukenhof. Ze zaten in een beroepsgroep waar goed geld verdiend is, hebben een pensioen – geen vanzelfsprekendheid in de Verenigde Staten – en ze hadden de tijd mee.
Nu wordt er in die wereld volop aan outsourcing gedaan en verdwijnen er in rap tempo honderdduizenden banen naar India. Daar hebben ze geen last meer van, dus wat gaan gepensioneerd nerds doen, die niet van golf of zon houden?
De wereld dienen, volgens Cringely, als programmeur of systeemontwerper, coderen en programmeren voor ‘open source applicaties’. Vanuit de gedachtengang van ‘open source’, vrije inzage in de code, gemaakt voor en door vrijwilligers, is bijvoorbeeld het besturingssyteem Linux en de browser FireFox ontstaan, en zelfs het besturingssysteem van Apple, OSX.
Het wordt er voor iedereen mooier en gemakkelijker op, behalve voor Microsoft. Daar zitten de twee rijkste babyboomers van de wereld, Bill Gates en Steve Ballmer, zich tandenknarsend af te vragen hoe het monsterverbond van de getalenteerde jeugd van Google, met dat van van van de gepensioneerde babyboomers, te overleven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.