Krijnen.Com Krijnen.Com

Kop dicht!

Afgelopen week met met Google News aan de gang geweest, zowel de Nederlandse als de Amerikaanse uitvoering, en nu zit ik na te denken wat de voor- of nadelen voor de krant zouden kunnen zijn.
In de geest van de jonge Bill Gates, die, als zijn vader naar boven riep dat het eten koud werd, kwaad naar beneden schreeuwde dat ie na zat te denken. Kop dicht!
Google News? Zoals alles van Google reuze gemakkelijk en razend snel, maar verder zijn de meningen over wat Google doet, zoals steeds vaker, verdeeld.
Het ANP en de GPD hadden in Nederland aanmerkelijk minder tijd nodig om na te denken, want terwijl het lint nog maar amper doorgeknipt was, werd een kort geding aangekondigd. Typische reactie van digitale Neanderthalers die na vijftien jaar slapen tot een verrassende ontdekking komen: er bestaat zoiets als internet!
Er zijn er meer ontwaakt: de World Association of Newspapers (WAN), een internationale vereniging van krantenuitgevers, heeft een Task Force opgericht tegen de zoekmachines op internet. Citaat: ‘tegen de zoekmachines op internet, die massaal artikelen gratis reproduceren’.
Wat die WAN precies is, en wie daar allemaal bij aangesloten zijn, is me niet helemaal duidelijk, maar ik begrijp er na lang nadenken op dit moment nog niets van. Reproduceren? Ik denk dat een van de dingen die je als krant op internet zou moeten doen: vooral mogelijk maken dat Google je slagboom passeert, om alle content tot diep in de database te indexeren. Zodat bezoek vanaf Google, dankzij Google, vanzelf toeneemt.
Het kost niets, als je het handig aanpakt. Een van de manieren, als je dan toch de volgens mij achterhaalde registratie wil handhaven, is zelf de koppen van alle artikelen plus aanhef en meta-tags indexeren en die vóór de slagboom laten besnuffelen door de zoekmachines. Of de Google spider een gratis abonnement verstrekken, voor het leven.
Kleine moeite, veel plezier, kijkend naar mijn eigen Google gedrag. Als er iets op de voorpagina van Google News verschijnt dat me intrigeert, klik ik naar de website van de nieuwsboer. Daar zou ik nooit komen, nu ben ik er dankzij Google.
Wat is het probleem?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.