Krijnen.Com Krijnen.Com

Andrey Gofman of Andrey Anufrijenko?

Hoop rekeningen bij de post na zes weken Zuid-Amerika, maar ook een cadeautje: ‘De Blokjesleggers van Turijn’. Dat het eraan kwam wist ik al, na het volgende mailtje dat ik ergens in Paraguay of Bolivia in een internetcafe in mijn onvolprezen Gmail tegenkwam:
Geachte heer Krijnen,
U heeft ons een oplossing gestuurd op onze ‘Afgrijzelijk moeilijke schaatsvraag‘. Helaas was die oplossing niet goed, maar u was wel de enige die in de buurt kwam. (Er waren in totaal twee inzendingen). Hoewel u voor Gofman Andrej Anufrijenko had moeten invullen willen wij u toch een exemplaar van het boek ‘De blokjeslegger van Turijn toesturen’.
Vriendelijke groet,
Jon de Mari
bladmanager VPRO Gids
‘Verroest’, dacht ik toen, want ik was alweer vergeten dat ik er aan mee gedaan had. Dat was weer het gevolg van het gegeven dat we een dag of wat voor ons vertrek naar Buenos Aires de bezorging van de VPRO gids tijdelijk stop wilden laten zetten en zoiets doe je tegenwoordig via internet.
Op de voorpagina van de VPRO website stond bijgaande foto, onder de kop ‘Afgrijzelijk moeilijke schaatsvraag’; wie wist wie de drie (Russische) schaatsers waren op bijgaande foto.
Nou weet ik niet zoveel van Friesche, al was het maar omdat ik een gloeiende hekel aan koude voeten koester. Een groot gedeelte van de vijftien jaar dat ik op de sportredactie zat, bracht ik aan de rand van tennisbanen door, terwijl de net zo roemruchte als chagrijnige Rob vab Deursen tussen oktober en maart van heinde en verre schaatsverhalen naar Breda seinde.
De gitaar op de foto trok mijn aandacht. Daarop spelen kan ik niet, maar je kan zien dat de twee die dat instrument vasthouden, daar ook geen kaas van gegeten hebben. Al zou het kunnen dat het de vrolijke Trio Sovjetski een Boliviaanse opera aan het oefenen is; de afgelopen weken maar al te vaak gehoord hoe in die contreiën met twee handen tegelijk op alle snaren van een gitaar gemept wordt.
Het zou natuurlijk best kunnen dat het instrument in kwestie van Kees Verkerk is, ik meen me te herinneren dat die feestjes na de medailles van Ard en Keessie met Noorse ballades opvrolijkte. De zwart-wit foto leek me ook uit die tijd te dateren, dus maar eens even Google aangeslingerd en wat gedoold op gitaar, Friesche, muziek, verkerk, russen, enzovoort.
Zoeken is de kunst niet, vinden wel. Na een half uur nog niks, en daar kan ik niet tegen. Maar eens gaan prikken op Russische e-mail adressen.
Eentje die me wel wat leek stuurde ik de foto met de vraag:
Dear sir,
Can you please tell us who the three skaters on this picture are?
I think they are Russian, probably somewhere around 1970 . . .
Thanks in advance, very kind regards, Leon Krijnen
Tingelingeling, vijf minuten later:
Dear Leon,
You are right talking they are Russians.
in the left side – Andrey Krivosheev
in the centre – Anderey Gofman
in the right side – Vladimir Bitkin
Kind Regards,
Russian Skating Union
Mooi he, dat internet 🙂
De vraag blijft wie er gelijk heeft: de Russiche Schaatsbond (die Andrey Gofman met de linkerhand de hals van gitaar vast laat houden) of de VPRO (die denkt dat Andrey Anufrijenko is). De VPRO zou dat nog voor me uit gaan zoeken, maar aangezien er na dat mailtje (vanuit het wonderschone Salta in het hoge verre noorden van Argentinië) alweer bijna een maand verstreken is, reken ik daar niet meer op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.