Krijnen.Com Krijnen.Com

Google Notebook

Dit wordt geschreven op weer een nieuwe loot aan de alsmaar uitbottende Google-boom: Notebook. Vijf minuten geleden op mijn Mac geïnstalleerd als een extensie in Firefox. Al waarschuwt Google in de disclaimer dat Notebook problemen op kan leveren onder OS X, het werkt zoals alles van Google: snel en simpel.
Net als de hulpjes in de huishouding, de Firefox extensies; als ze het op de krant op de Dell met XP doen, dan werken ze thuis op de iMac en OSX ook. Door die groeiende collectie extensies – en vooral door Google – begint mijn iMac steeds meer te lijken op wat ie onvermijdelijk wordt. Net als die van u: een netwerkcomputer, waarop maar één programma draait: een browser. Laten we hem voor het gemak de Xbrowser noemen, of de Gbrowser, of voor mijn part Super Firefox, maar als ik naar mijn eigen machine kijk, werp ik een blik in de toekomst.
Met de integratie van GoogleSearch, Gmail, GoogleGroups, de via de browser werkende content management systemen van zowel mijn werk als mijn liefhebberijen zijn er dagen dat ik Firefox nauwelijks verlaat.
De Web Developer Plugin maakt zijn naam waar, ik schrijf, lees en communiceer vanuit de browser. Vanwaar uit ook de muziek wordt gedirigeerd, want ook iTunes luistert naar een extensie in Firefox.
Er ontbreekt nog maar één elementair onderdeel en Firefox (bovenop de digitale jukebox iTunes) is het enige programma dat ik nog nodig heb. Die laatste plugin is er eentje waarmee ik mijn foto’s passend kan maken, voordat ze naar het web verhuizen. Dat doe ik nu nog met Paint Sho Pro op de XP, of met PhotoShop op de Mac. Eigenlijk ook niet meer nodig want zowel het content management systeem van de krant, als mijn eigen versie van ImageFolio genereren tijdens het uploaden automatisch de juiste maten voor de thumbnails en de fotoalbums. Maar beide applicaties accepteren slechts foto’s tot een bepaalde bovengrens. Zodat er eerst iets verkleind moet worden, voordat ze geslikt worden, en foto’s redigeren doet mijn browser nog niet.
Jawel, daar heb je Picasa voor, en ook dat is gratis en van Google, maar als browser-freak eis ik dat ook dat geïntegreerd wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.