Krijnen.Com Krijnen.Com

Cracker Jack

Hoe langer ik met computers mag werken– mijn hobby annex beroep kent dagelijks hoogte- en dieptepunten – hoe skeptischer mijn kijk op beveiliging van computers, van netwerkverkeer, van protocollen. Een opvatting die in tegenstelling is met wat ik de afgelopen twee weken niet alleen voorspelde, maar zelfs als gratis aanbeveling verstrekte: verhuis je hele handel naar het web, want dat maakt je computerleven een stuk gemakkelijker.
Nog steeds te verdedigen, omdat de waarde van het spul in mijn digitale toko (tekst, beeld en geluid) niet zo hoog is dat een hacker er een minuut aan gaat besteden om binnen te komen. Bovendien staat het leeuwendeel in de etalage van de webserver, vrij doorbladerbaar in die gratis bieb. In een kluis elders in de winkel liggen documenten en gegevens die voor eigen gebruik bedoeld zijn, maar ook dat zijn geen staatsgeheimen die iets waard zijn. Toch verander ik om de zoveel tijd mijn passwords – niet te simpel, bijvoorbeeld #$CracKeR55jacK2309@#, waarmee enige ellende voorkomen lijkt te kunnen worden.
Zeker is echter niets, zoals afgelopen week bleek, want de Xbox van Microsoft is gekraakt. Terwijl Microsof toch nog maar vier maanden geleden met grote zekerheid verklaarde dat de beveiliging van de gamecomputer naar een buitenaards niveau getild was; ‘Iets waar ze in de hacker community nog nóóit mee te maken gehad hebben’.
Tja.Met dat soort dingen zal het binnen een paar jaar vanzelf goed komen. Artiesten, platenmaatschappijen, filmproducenten, en consumentenorganisaties, de markt: alles komt tot een commercieel model waar iedereen mee kan leven. Zonder bij voorbaat tot mislukken gedoemde pogingen tot beveiligen van digitale content.
Perfecte beveiliging die op andere punten veel harder nodig is. Banksystemen bijvoorbeeld, en wat dacht u van stemcomputers? Volgens iemand die dat kan weten (Bob X. Cringely) is het niet moeilijker, eerder gemakkelijker om een Amerikaanse Diebold stemcomputer te kraken dan een Xbox. In Nederland werken we met stemcomputers die een jaar of twintig oud zijn. Zijn die dingen te besodemieteren zoals de eerste de beste flappentapper via een nagemaakte mombakkes? Hoe zit dat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.