Krijnen.Com Krijnen.Com

Look, look, don’t buy!

Heeft u al een digitaal televisietoestel gekocht met het oog op het naderende wereldkampioenschap voetbal? Gefeliciteerd, dat wordt de komende maand genieten. U heeft er nog geen gekocht? Helemaal van harte, want na het WK valt voorlopig weinig te genieten.
Tonie van Ringelestijn heeft op de Bright Blog (én in de kiosk, heel mooi nummer weer) de (on)mogelijkheden van digitale televisie keurig op een rijtje gezet. Bedankt, want ook ik heb de afgelopen tijd door talloze reclamefolders zitten bladeren, die twee kenmerken gemeen hebben: ze staan vol met platte televisietoestellen – al dan niet lcd dan wel plasma, al dan niet hd ready – en de meeste pagina’s zijn fel oranje.
Nou hoef je geen verstand van digitale televisie te hebben, maar slechts over een minieme dosis gezond verstand te beschikken om te weten dat je beter een beetje geduld uitoefent.
Als Oranje de groepswedstrijden overleeft duurt het een week of wat langer, maar onvermijdelijk breekt de finale aan, en als we die achter de rug hebben begint de grote zomerdump. Weet dat die platte tv aan het begin van de zomer wellicht de helft kost van wat ze er nu voor vragen en wacht, wacht, wacht.
Of beter: wacht nóg langer, want na het WK wordt er voorlopig nog maar weinig digitaal uitgezonden. Liefhebbers van niche kanalen zoals Discovery hd, National Geographic hd, hd1-nl (een Nederlandstalige non-stopzender met hd-beelden van Nederlandse en Vlaamse publieke zenders) komen aan hun trekken, maar dan heb je het wel gehad. Dan is er nog de wetenschap dat het op termijn meer zal gaan kosten dan tijdens het WK voetbal, dat er abonnementen afgesloten moeten worden, dat er decoders geplaatst moeten worden, en ga zo maar door.
Als je voor de eerste keer digitale televisie ziet, sta je ademloos te staren, want de kwaliteit is inderdaad hemels. Het grootste probleem moet echter nog opgelost worden: standaardisatie. Je loopt kans een televisie te kopen met mogelijkheden die straks helemaal niet benut blijken te kunnen worden.
De conclusie van mijn collega-blogger (nogmaals dank): geniet in de winkel van het kijken, maar wacht met kopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.