Krijnen.Com Krijnen.Com

Doorlezen!

Bescheidenheid is een deugd; ik zou me niet met Bob X. Cringely durven vergelijken, want wat hij over computers en netwerken weet, is van een niveau dat ik nooit zal bereiken. Qua kwantiteit moet ik hem trouwens ook voor laten gaan.
Zijn column van 20 juli – They Wrap Fish, Don’t They?, over nieuws en internet – begint met de mededeling dat-ie sinds 1997 onafgebroken minstens wekelijks over internet geschreven heeft, goed voor een totaal van iets meer dan 800.000 woorden. Zelf is-ie niet te beroerd om zichzelf met een hoger niveau te vergelijken, want, zo laat-ie weten, een van de Amerikaanse versies van de Bijbel beslaat 783.137 woorden.
Even tellen. Ik beweer hier sinds november 1995 van alles en nog wat over internet, wekelijks, vrijwel ononderbroken. Moest ik in de krant een keer stoppen vanwege papierbezuinigingen, ging ik op de website vrolijk door.
Bladerend door mijn archief kom ik aan bijna 500 columns. Af en toe moest ik verstek laten gaan vanwege ongelukkig vallende feestdagen. Woorden tellen is moeilijk; in de loop der jaren is de column van hot naar her verhuisd, gedirigeerd door eindredacteuren en lay-outers. Die maken de dienst uit en als wat je levert niet blijkt te passen in het gat dat ze gereserveerd hebben, gaat de schaar erin.
Geen idee wat mijn gemiddelde aan woorden per column is; onder het huidige regime ongeveer 360 woorden, maar tot een paar jaar geleden was-ie tweemaal zo lang. Met een gemiddelde van 500 kom ik aan 250.000, dus ik moet nog een paar jaar doortikken voor ik het kwantum van een bijbel bereikt heb.
Waar het om gaat is óf en hoe vaak die woorden gelezen zijn. Cringely noemt het internet ‘the idiot savant of journalism’; subliem in een paar dingen, maar waardeloos als het op meer aankomt. Hij komt met een paar interessante onderzoeken en statistieken aan over de manier waarop nieuws via internet verspreid en gelezen wordt.
Bijna over mijn quotum woorden kan ik er hier niet over doorgaan, maar Bob X. vreest dat content nog maar amper gelezen wordt, dat slechts koppen vluchtig gescand worden. Bent u tot hier gekomen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.