Krijnen.Com Krijnen.Com

Een sirene op je radio

Als ook u al een sirene op uw autoradio heeft gehoord, terwijl op het display !SIRENE! in beeld verscheen, hoeft u zich geen zorgen te maken: uw radio is niet kapot. U was in de buurt van een politie- of brandweerauto die een echte sirene voerde en tegelijkertijd met een sterke FM-zender inbrak op uw autoradio.
Automobilisten in en om Breda, Rotterdam, Utrecht en in de provincies Drenthe en Friesland kunnen de komende vier tot zes weken die sirenes op hun autoradio te horen krijgen.
Het gaat om een vervolgexperiment met het Flistersysteem, ontworpen omdat auto’s steeds beter geïsoleerd zijn, terwijl de geluidsinstallaties steeds beter worden. Daardoor horen automobilisten vaak pas op het laatste moment de sirenes van hulpdiensten. De Flister breekt binnen een straal van 300 tot 400 meter op alle radioprogramma’s. “Je hoort de hulpdiensten ver van tevoren, in plaats van dat je ze een seconde van tevoren in je achteruitkijkspiegel ziet”, aldus CDA-Tweede Kamerlid Sander de Rouwe.
Hij verrichte maandagmorgen de aftrap van het experiment in zijn woonplaats Bolsward. Vorig jaar is in de stad Utrecht en in Drenthe met twee voertuigen met succes proefgedraaid met het systeem. Dit keer doen veertig voertuigen mee; twintig ambulances in Drenthe en Friesland, tien brandweerauto’s in en om de stad Utrecht en zes politiewagens in de regio Rijnmond. Vanuit Waddinxveen en Breda doen twee wagens van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) mee.
“Een voordeel is dat de aanrijtijd van ambulances wordt verkort. De hulpdiensten merkten direct dat zij sneller kunnen doorrijden”, aldus De Rouwe. “Het zou mij een lief ding waard zijn als het systeem, een innovatie van Nederlandse bodem, volgend jaar na de zomervakantie landelijk kan worden ingevoerd.”
Automobilisten die te maken hebben gehad met het Flistersysteem worden verzocht om hun ervaringen achter te laten via een vragenlijst op de website ‘Sirene op uw Radio’. Volgens De Rouwe heeft de Flister de voorkeur boven de oplossing van Binnenlandse Zaken om de sirenes harder te zetten. “Het personeel krijgt last van zijn oren.” Wel zou er wat hem betreft een nieuwe gedragsrichtlijn nodig zijn. “Sommige automobilisten gaan nu harder rijden, of wijken uit naar rechts of links als er een ambulance aankomt.”
De Rouwe is naar Duits voorbeeld voor een waaier-oplossing, waarbij automobilisten uitwijken naar de zijkant zodat ambulances en andere hulpdiensten er tussendoor kunnen. In de Verenigde Staten en in Australië is het wettelijk verplicht om onmiddellijk in de berm te stoppen zodra er een sirene klinkt.
Flister, een particulier bedrijf dat in het project samenwerkt met Rijkswaterstaat, is ook bezig met systemen die via navigatieapparatuur waarschuwingen sturen. “Technisch goed haalbaar”, aldus Toine van Buul van Flister, “maar logistiek iets lastiger. Om dat systeem werkend te krijgen, moet je met alle leveranciers en providers van navigatiesystemen om de tafel gaan zitten.”
www.flister.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.