Krijnen.Com Krijnen.Com

Op een Bolleke of een Duvel de Belgische fietspaden op

De Nederlandse brouwers zullen er misschien wel een beetje jaloers op zijn: vier Belgische collega’s die samen campagne voeren om toeristen op de fiets, én aan hun producten te krijgen. Samen met de Dienst Toerisme van de Povincie Antwerpen, die het zonder enige schroom in de markt zetten zoals het is: biertoerisme.
Link: www.beersofantwerp.be
Vanzelfsprekend, volgens Inga Verhaert, gedeputeerde toerisme: “Wereldwijd wordt kwaliteitsbier in één adem genoemd met Belgische bieren. De producten van De Koninck, Het Anker, Westmalle en Duvel-Moortgat vallen met de regelmaat van de klok in de prijzen. Desondanks wordt Antwerpen nog te vaak over het hoofd gezien bij de steeds populairder wordende bierreizen. Daar willen we met ‘Beers of Antwerp’ verandering in brengen. De Antwerpse streekbieren moeten een prominente en permanente rol krijgen binnen onze toeristische productontwikkeling.”
Beers of Antwerp is opgezet in samenwerking met de brouwerijen De Koninck, Het Anker, Duvel Moortgat en de abdij van Westmalle.
Het zijn niet de eerste bierroutes in België. Zo is er bijvoorbeeld al jaren de Caroluswandeling door de binnenstad van Mechelen, met stops in verschillende cafés.
De bollekesroute voert de fietser van rechter- naar linkeroever en terug naar de stad. Ze is 34 kilometer lang, waarbij de fietsers naar keuze meerdere malen kunnen afstappen bij enkele klassieke uitspanningen.
De Westmalle bierroute loopt van de trappistenabdij in Westmalle naar het trappistinnenklooster in Brecht, vice versa bijna 50 kilometer.
De Duvelroute is 36 kilometer lang. “Let op, die afstand is geen toeval”, aldus Kris Baert, de pr-man van Duvel. Met een knipoog: “U kunt er onderweg zes maal aanleggen voor een Duvel, en dat maakt dan precies een marathon.”
Een woordvoerder van de Dienst voor Toerisme zegt dat er wel contact geweest is met de Belgische politie over de nieuwe routes. “Maar alleen in het kader van de veiligheid. Het is verder geen probleem. We weten dat de meeste deelnemers aan fietsroutes hun verantwoordelijkheden en hun grenzen kennen. Ze weten allemaal goed dat ze ook nog naar huis moeten”.
Voor wie zich tijdens de ritten tot Spa of koffie beperkt staan op infoborden langs de routes wetenswaardigheden over de bij de bereiding gebruikte ingrediënten en de brouwprocessen.
Beers of Antwerp ontstond geheel in de geest van het project: in een café, op de achterkant van een bierviltje. Uitgegroeid tot een ambitieus project, met een moderne website, waar alle relevante informatie te vinden is. “Nu alleen nog in het Nederlands”, aldus Inga Verhaert, “maar binnenkort komt de Engelse versie live te staan. Zodat we volgend jaar doelgericht campagne kunnen voeren in Angelsaksische en Scandinavische landen. Later zullen er ook nog Franse, Duitse en eventueel andere talen volgen”.
In België zijn annog 2010 nog steeds ruim 150 brouwerijen actief. Daarvan is een aantal in Antwerpen of de onmiddellijke omgeving gevestigd. Gaan die ook nog iets doen? Verhaert: “We zijn ervan overtuigd dat het project nog flink zal gaan groeien. Alle brouwerijen uit de provincie Antwerpen die zelf iets aan toeristische productontwikkeling willen doen, zijn van harte welkom als ze zich bij het project aan willen sluiten”.
In de Sinjorenstad zelf kan ook langs bier gefietst worden.
Een route die begint bij de karakteristieke stadsbrouwerij van De Konick, aan de Mechelse Steenweg, vlakbij hartje Antwerpen.
Een paar pedaaltrappen verder ligt het Koning Albertpark, waar op het Galgenveld in de late Middeleeuwen terechtstellingen werden uitgevoerd. Op de hoek van dit park en de Mechelsesteenweg staat een stenen grenspaal met de opgestoken linkerhand. Het is de opgestoken witte hand in het rode logo van Brouwerij De Koninck.
De route voert verder via Park Spoor Noord, de oude industriële site van de Nationale Maatschappij van de Belgische Spoorwegen, tegenwoordig hedendaags stedelijk landschapspark, en het Mechelsplein. Op het plein staat een standbeeld van Willem Elsschot, op zonnige dagen zijn de tientallen terrassen bomvol.
De Bollekesroute gaat daarna door de Sint Annatunnel. Deze oude voetgangers- en fietstunnel onder de Schelde verbindt de linker- met de rechteroever. Het lijkt een kopie van de oude voetgangerstunnel onder de Maas in Rotterdam, met de houten roltrappen en de kenmerkende akoestiek.
Boven op de linkeroever arriveren wandelaars en fietser op het Frederik van Eedenplein. Het plein en het park bieden het mooiste uitzicht op de stad Antwerpen. Aan de overkant prijken de gotische kathedraal en de Boerentoren, een van de eerste wolkenkrabbers op het Europese vasteland. Iets verderop liggen het strandje van Sint-Anneke en de haven.
Alle fietsroutes sluiten aan op de bekende knooppunten, of zijn voorzien van een eigen bewegwijzering.

Zie ook: Hup Belgie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.