Krijnen.Com Krijnen.Com

Brulkikkers rukken op naar Nederland

Amerikaanse brulkikker in zijn element. Foto Wikimedia Commons
De Amerikaanse brulkikker nadert vanuit het zuiden de Nederlandse grens. De exotische amfibie zwemt en springt al langer rond in het noorden van België en staat nu op het punt de grens te passeren.
“Ik heb er vorig jaar voorbij Meerseldreef zelf een flinke in De Mark zien springen,” aldus de Bredase boswachter Theo Bakker.
“Het is slechts een kwestie van tijd voordat we er hier mee te maken krijgen.” Nederland kan niet veel meer doen dan afwachten, omdat er geen voorzorgsmaatregelen te nemen zijn tegen de kwakende immigranten.
Intussen is er wel een ‘early warning system’ opgezet in samenwerking met Belgische natuurbeheerders. In het kader van dat project ontving Staatsbosbeheer gisteren enkele tientallen boswachters en vrijwilligers voor een eerste cursus brulkikkerherkenning. Na de workshop in Breda vertrok het gezelschap naar Vlaanderen.
Daar werd men voorgelicht door Mieke Hoogewijs van de provincie Antwerpen. Zij noemt de Amerikaanse brulkikker – ook wel stierkikker genoemd – een gevaarlijke exoot. “Omdat hij zich erg snel kan uitbreiden en een grote invloed op zijn omgeving uitoefent. Bovendien kan de brulkikker een schimmel verspreiden die het uitsterven van sommige amfibiesoorten heeft veroorzaakt.”
Waarnemingen kunnen via de telefoon en via verschillende websites worden doorgegeven. In Nederland worden de gegevens verzameld door de stichting Ravon, die zich inzet voor de bescherming van reptielen, amfibieën en vissen.
Bij de zuiderburen is het Natuurpunt Hyla dat zich daarmee bezig houdt.
Wordt het probleem niet vanzelf opgelost door de reigers?
Theo Bakkers: “Zo simpel is het helaas niet. De larven zijn eetbaar, maar de volwassen kikkers scheiden een stofje af dat reigers niet lusten. Als ze er al een naar binnen krijgen, want ik heb exemplaren van een kilo gezien.”
Dan maar brulkikkerpoten op het menu?
“Dat is een van de redenen dat ze ingevoerd zijn,” aldus Bakker. “Ze leveren kennelijk mooie kikkerbillen.”
Toen de brulkikker een plaag dreigde te worden, is de import in Europa verboden. Het is nu de vraag of die maatregel op tijd gekomen is.
Eigenaren van koi en andere dure karpers dienen hun vijver extra in de gaten te houden. Om te beginnen slokken de volwassen brulkikkers alles op wat in hun enorme bek past.
Van alle inheemse amfibieën tot en met knaagdieren, hagedissen, jonge slangen en eendenkuikens.
Tot overmaat van ramp lopen koi en karpers in de paartijd van de brulkikkers een ander levensgroot risico. Ze worden door de zowel slechtziende als opgewonden mannetjes in een dodelijke paaromhelzing genomen.
Link: www.ravon.nl
Link: waarnemingen.be

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.