Krijnen.Com Krijnen.Com

Alle WK camera’s komen uit Breda

Een gedenkwaardig moment: Dirk Kuyt die de ban brak tegen Denemarken en zich daarna uitte tegen de camera die achter het doel hangt. Die camera komt uit Breda. Net als alle andere televisie en slow motion camera’s in alle stadions in Zuid Afrika. Stuk voor stuk in Breda ontworpen, ontwikkeld, met de hand gebouwd, getest en afgeleverd.
Bij Grass Valley, aan de Kapittelweg, waar ze trots en bescheiden tegelijkertijd zijn. De bescheidenheid is ingegeven door het feit dat niet altijd de naam gekoppeld mag worden aan een wereldwijd evenement. “We mogen er op geen enkele manier reclame voor Grass Valley mee maken”, expliceert marketing manager Bart van Dijk in het voormalige Philips complex in Breda Noord. “Maar ik kan natuurlijk wel iets over de camera’s vertellen”.
Het WK voetbal is het best bekeken evenement ter wereld. De inmiddels gespeelde wedstrijden werden door gemiddeld 125 miljoen kijkers per wedstrijd bekeken, terwijl het totaal aantal kijkers in 2006 ruim 26 miljard was. Naar de finale zullen op elf 11 juli ongeveer 750 miljoen mensen kijken. De beelden in de tien stadions in Zuid Afrika worden door 290 televisiecamera’s opgenomen en doorgestraald.
De Bredase afdeling van Grass Valley begon in de jaren zestig als Philips Broadcast. Nadat Philips besloot om zich qua video helemaal op de consumentenmarkt te richten, werd de vestiging verkocht. Grass Valley is een Amerikaans bedrijf dat in de jaren zestig groot werd in de televisie en filmwereld. Grass Valley is nu nog eigendom van het Franse Technicolor. Moeder en mediagigant Thomson heeft op zijn beurt Grass Valley in de etalage gezet.
Een maand geleden maakte Grass Valley bekend als gevolg van de crisis 68 van de 250 arbeidsplaatsen in Breda te zullen schrappen. In Breda worden camera’s en systemen geproduceerd voor klanten over de hele wereld, waaronder RTL, Sky en de BBC. De teruggelopen verkopen bij Grass Valley zijn een gevolg van het gegeven dat die omroepen vanwege de crisis aanschaf van nieuwe, peperdure camera’s uitstellen.
Zodat het WK, ook al mag het bedrijf daar geen reclame mee maken, een meer dan welkome opsteker is. “We hebben nu in tien stadions 290 camera’s staan en hangen”, aldus Van Dijk. “In de grootste stadions zijn er 32 posities, in de meeste andere 29, waarvan 6 speciale slow motion camera’s zijn, en tussen een paar stadions wordt met de units gependeld.”
De ontwikkelingen in de broadcast wereld gaan snel. “Zuid-Afrika is het eerste WK toernooi waar alle camera’s in high definition werken, tot en met de slow motion camera’s.”
Slow motion beelden in hoge resolutie, dat zal wel stevige systemen vereisen? Van Dijk, uit zijn blote hoofd: “die camera’s schieten 150 frames per seconde in HD, dus dan praat je over een gigabyte of vier per seconde. Daar is stevige apparatuur voor nodig, want anders gaat er iets staan roken.”
Om het vertrouwen in de eigen producten te onderschrijven: er is maar één man van Grass Valley Breda ter ondersteuning in Zuid Afrika: Peter Grauwmans uit Bavel. “Dat is genoeg. Er gaat wel eens iets kapot, vrijwel altijd door transportschade. Er wordt heel wat afgesjouwd en gesmeten met onze producten”. Al kunnen ze wel wat stootjes hebben: “daar worden ze op gebouwd. Het is zeer kostbare zendtijd, dus je kan niet hebben dat een camera weigert.”
De lenzen van de camera’s worden door Canon of Fujinon geleverd, de printplaten en de magnesium behuizing komen van verschillende toeleveranciers wereldwijd. Daarna wordt iedere camera in Breda door een specialist met hand gebouwd. Die doet bijna een dag over een camera, waarna het testen van de unit volgt. Wat staat er na dat testen op het prijskaartje? “Dat is al gauw een ton”, zegt Van Dijk, “en de lens die erop komt kost meestal ook zoiets.”
De discussie over replay na scheidsrechterlijk beslissingen volgt Van Dijk met interesse. “Vanaf de zijlijn, daar spelen we verder geen enkele rol in. Maar onze systemen, zowel de normale camera’s als de slomos, zijn er klaar voor. Ik kan me voorstellen dat we kleinere camera’s zouden moeten ontwikkelen naarmate er meer beelden voor officiële instant herhalingen gebruikt gaan worden. Apparaten die bijvoorbeeld in de doelpalen of in de lijnen ingebouwd kunnen worden.”
In de Nederlandse televisiewereld is het marktaandeel van Grass Valley tachtig procent, in België zelfs honderd. “Wereldwijd zitten we op een procent of veertig. Naast onze grootste concurrenten Sony, Panasonic en Ikegami zijn wij het enige niet Japanse bedrijf dat in die wereld actief is. Daar mogen we in Nederland, en zeker in Breda, wel eens trots op zijn.”
Net als op de zes Technology Emmy Awards die Grass Valley Breda gescoord heeft. De meest recente voor de manier waarop het afgelopen seizoen het Amerikaanse Major League Baseball in beeld gebracht is door middel van de systemen van Grass Valley.
Inmiddels is het bedrijf druk bezig met de voorbereiding op de volgende stap: 3D in de huiskamer. “Ik hoorde pas geleden John de Mol nog verkondigen dat 3D wel in de bioscoop, maar niet in de huiskamer door zou breken. Dat geloof ik niet. De vraag is niet óf, maar slechts wanneer. Straks komen er schermen waar in meer lagen naar 3D gekeken kan worden, zodat er geen bril meer aan te pas komt. Zolang je dat brilletje ervoor op moet zetten, zal het inderdaad niet doorbreken in de huiskamer. Maar dat is ook maar een tussenfase. We hebben inmiddels verschillende 3D produkties, in binnen en buitenland mogelijk gemaakt zoals bijvoorbeeld recentelijk het BUMA Harpengala. Intussen zijn wij bezig met verdere ontwikkelingen die het voor de TV producenten eenvoudiger moeten maken om 3D programma’s (live) op te nemen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.