Krijnen.Com Krijnen.Com

Sigard signaleert de agressie

Helemaal nieuw is het begrip niet meer, maar in de Dikke van Dale zijn de woorden agressiedetectie en agressiedetector nog niet te vinden.
Die emissie zal ongetwijfeld snel recht gezet worden want agressiedetectie is een markt die de komende jaren naar verwachting spectaculair zal blijven groeien. CLB uit Raamsdonksveer is een hoofdrolspelers op die groeimarkt.
Het bedrijf heeft 124 medewerkers die vanuit de twee vestigingen in Raamsdonksveer en in De Rijp vorig jaar een omzet van 14 miljoen euro behaalden. Het ontwikkelt en verkoopt systemen die signalen van opkomende agressie of andere problemen vroegtijdig signaleren, voordat het uit de klauwen loopt.
De letters CLB staan voor Cornelis Louis Berghuys, die het bedrijf in 1981 oprichtte. Anno 2010 is hij nog steeds mede-aandeelhouder, net als algemeen directeur Niels de Bruin.
CLB levert systemen als de Sigard die in de openbare ruimte worden gebruikt. In Nederland is CLB marktleider in het beveiligen van zorginstellingen en ziekenhuizen, penitentiaire inrichtingen en justitiële instellingen.
In de openbare ruimte gaat het bijvoorbeeld om uitgaansgebieden, tunnels, evenementenhallen, balies,, treinen en bussen.
Hoe werkt het?
In een proefopstelling aan de Ramgatseweg in Raamsdonksveer wijst De Bruin op een camera die in een glazen halve bol aan het plafond bevestigd is. Aan de muur hangt een projectiescherm waarop het geluid van het gesprek in kleuren visueel wordt weergegeven. „Zolang we een normaal gesprek voeren, gebeurt er helemaal niets”, zegt hij.
Om vervolgens pardoes met gespeelde kwaadheid luidkeels ‘wat mot je nou, rot op!’ te roepen. Terwijl het gekleurde seismogram aan de muur uitschiet, verschijnt er een pop-up op het scherm waarop de camera laat zien wat er aan de hand is. Tegelijkertijd gaan er twee piepers af die op tafel liggen.
Piepers?
„Dat woord is blijven hangen”, lacht De Bruin, „maar behalve de naam hebben die dingen niets meer gemeen met de klassieke piepers.”
Dat blijkt. Op de displays, aan de bovenkant én aan de voorkant, verschijnt niet alleen de relevante informatie, maar ook het beeld van de camera. Nu nog via wifi, in een volgende versie ook via een gsm-netwerk. „De info aan de bovenkant is een wens in omgevingen waar mensen met twee handen aan het werk zijn. Verplegers bijvoorbeeld, die net een patiënt optillen, kunnen daardoor met een blik op hun borstzakje zien waar het om gaat.”
Spraakherkenning komt er niet aan te pas. Het systeem is ontworpen om wat op een bepaalde plaats op een bepaalde tijd als een uitzondering op de norm wordt gezien te signaleren.
Volgens De Bruin hebben privacy-voorvechters die het in eerste instantie als een soort Big Brother zagen geen bezwaren meer. „Want ons systeem neemt niets op, zolang er niets gebeurt. Privacy wordt niet geschonden. Pas als er ergens iets fout gaat, ontwaakt de camera en wordt een menselijke beveiliger gewaarschuwd.”
Het systeem bewijst ook zijn waarde in de gezondheidszorg. „Het kan een waarschuwing afgeven als iemand een epileptische aanval krijgt, of uit bed valt. Mocht het systyeem dan niet werken, is een harde schreeuw voldoende om ergens een pieper af te laten gaan waarna alsnog een pop up opduikt op een computerscherm.”
De Amsterdamse politie is zeer te spreken over het systeem. Zowel in de Amsterdamse binnenstad als in de Heineken Music Hall konden verschillende incidenten in de kiem worden gesmoord voordat het tot een confrontatie tussen aspirant-vechtersbazen kwam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.