Krijnen.Com Krijnen.Com

‘Gemeente zou zich tot Twitter kunnen wenden’

Arnoud Engelfriet. Foto Wikimedia Commons
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij ziet wel kansen voor gemeenten als die een twitter-account met de naam van de gemeente op willen eisen.
Zie ook: ‘Aan Twitter hebben we hier even niet gedacht
“Bij .nl-domeinnamen is het tegenwoordig zo dat een gemeente deze per definitie op kan eisen als deze gelijk is aan de naam van de gemeente. Daar is voldoende jurisprudentie over. Ook bij verwarrend gelijkende domeinnamen kan de gemeente de domeinnaam deze opeisen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over sites die net doen alsof ze een gemeente zijn of names een gemeente handelen.”
Volgens Engelfriet is er nog geen Nederlandse jurisprudentie, maar hij zegt te verwachten dat eventuele rechtszaken getoetst zullen worden naar uitspraken over domeinnamen.
“Ook al is er voor Twitter nog geen jurisprudentie is het goed mogelijk dat de rechter de regels voor domeinnamen naar analogie toepast. Ik zou dat wel een goede zaak vinden, de uitgangspunten zijn hetzelfde en de regels werken meestal prima bij domeinnaam zaken.”
De jurist wijst er tenslotte op dat zijn collega’s in dienst van een gemeente zich zelf ook tot Twitter zouden kunnen wenden.
“Merkhouders die bij Twitter klagen krijgen sowieso de username toegekend. Ik heb nu nog geen idee of Twitter een gemeente ook zijn zin zou geven, maar het is het proberen waard denk ik.”
Engelfriet werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom.
In zijn boek ‘De wet op internet’ beschrijft de belangrijkste wetgeving op internet, van auteursrecht online tot privacy, aansprakelijkheid van bloggers en forumsites en computercriminaliteit. Sinds 2007 blogt Arnoud Engelfriet dagelijks over internetrecht.
arnoud.engelfriet.net
iusmentis.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.