Krijnen.Com Krijnen.Com

Help! Geen dekking!

Het liep de afgelopen week storm op de website van BN DeStem. Ruim 350 bezoekers lieten een klacht achter over de bereikbaarheid via hun mobiele telefoon. Vooral op allerlei plekken in het buitengebied blijkt het gsm-bereik anno 2010 soms nog bar en boos. Op de redactie ervaren we dat regelmatig. Van verslaggevers die in de auto niet kunnen bellen tot collega’s die in de tuin wel, maar in de slaapkamer niet bereikbaar zijn. Daarom vroegen we de lezers van de krant om op de website hun ervaringen te delen.
Daar werd massaal gehoor aan gegeven. Ruim 350 West-Brabanders deelden hun ergernissen. Hoewel een enkeling de gelegenheid te baat nam om zijn tevredenheid over zijn mobieltje uit te spreken: eigenlijk nooit iets aan de hand.
U liet met zijn allen ruim 14.000 woorden achter onder onze oproep. We hebben ze in één artikel op bndestem.nl/gsm handzaam samengevat, zodat u niet door 70 pagina’s van vijf reacties hoeft te bladeren. U moet naar de zolder met het mobieltje om een gesprek te kunnen voeren. U loopt te ijsberen in de keuken, of u staat noodgedwongen op de stoep in de kou met uw mobieltje in de hand. Gesprekken in de auto eindigen op tuut-tuut-tuut.
Soms moet er een tafel aan te pas komen. In het ene geval wordt er een signaal opgepikt als die beklommen wordt. Els Schmitz, woonachtig in het buitengebied van Baarle-Nassau daarentegen krijgt pas verbinding als ze ónder de tafel gaat zitten. Zij heeft een handicap, en voor wie in een rolstoel zit is het wel handig als het mobieltje werkt in geval van panne.
Schmitz geniet graag van bos en natuur, in ’t Zand in Alphen heeft ze geen bereik. Ze is wat angstig geworden sinds ze een paar weken geleden op het Gorpeind in Baarle-Nassau gewond raakte door een val uit haar rolstoel. Er moest een ambulance aan te pas komen, maar twee behulpzame automobilisten die te hulp schoten, bleken geen bereik te hebben. „De derde had gelukkig KPN”, aldus Els Schmitz. „Ik vraag me nu af wat ik moet doen, mocht ik een hartstilstand krijgen. Moet ik dan weer eerst zelf automobilisten aan proberen te houden?”
De ergernis blijkt redelijk verdeeld over de grootste providers. Over KPN klagen 160 bezoekers van de website, terwijl T-Mobile en
Vodafone tot gistermiddag evenveel gele kaarten kregen: 116. Verder zijn 28 reaguurders ontevreden over Telfort, en andere kleine providers, waarvan sommigen ‘onderaannemers’ van KPN zijn. Het totaal aantal klachten is groter dan het aantal reacties, maar dat komt omdat sommigen ervaringen hebben met meerdere providers.
West-Brabant grenst aan de zuidflank aan België, hetgeen een extra probleem veroorzaakt: de Nederlandse signalen worden weggedrukt door Mobistar of Proximus. Wie dan toch veel belt, ontvangt torenhoge rekeningen omdat die gesprekken onder gepeperde buitenland tarieven vallen.
Dat is overigens een probleem dat zich niet tot Bergen op Zoom, maar tot op een haar na in Breda blijkt te spelen. Aan de Galderseweg, net voorbij Bouvigne, op het parkeerterrein van Zwart-Wit, wordt regelmatig de bekende sms ‘Welkom in België’ ontvangen. Wie van Turnhout naar Tilburg fietst over het Bels lijntje, passeert een aantal keren een Belgisch-Nederlands grens en omgekeerd. In redelijkheid zou je als inwoner van Baarle-Nassau daarom niet moeten verwachten altijd een Nederlands signaal te krijgen. Dat gezien de grilligheid van de grens daar, om maar niet te spreken van de tientallen enclaves, sommigen zo groot als een stadstuintje.
De noordgrens van West-Brabant ligt langs Hollands Diep, Boven Merwede en de Afgedamde- en Bergse Maas. Daar zijn Mobistar en Proximus van de radar verdwenen, maar de zwarte gaten, oftewel witte plekken, lijken er groter dan aan de Belgische grens. Veel klachten daar van watersporters, die vanaf hun bootje nergens bereik hebben.

De enige oplossing is meer masten

Volgens de OPTA, de toezichthouder in de communicatiesector, zijn de door BN DeStem geïnventariseerde klachten een goed signaal naar de providers. „De consument moet er bij het aangaan van een contract op worden gewezen dat zijn gsm in zijn woonplaats geen bereik heeft”, aldus een zegsvrouw. Wie dat niet te horen heeft gekregen, kan dat melden via de website van Consuwijzer.nl.
De logistieke oorzaak van de problemen ligt voor de hand: de stormachtige groei van het aantal gebruikers én van de gebruiksmogelijkheden. Niet alleen het aantal mobieltjes is de pan uit gerezen, maar ook de mogelijkheden. Foto’s, video, navigatie, internet, de mobiele telefoons slurpen anno 2010 veel meer bandbreedte op dan aan het begin van de eeuw.
Op dit moment zijn er in Nederland meer aansluitingen dan inwoners. In de meeste steden en kleinere plaatsen lijkt het mee te vallen met de problemen, al zijn er dan weer veel klachten in Bergen op Zoom en Halsteren.
Buiten de steden en dorpen lijkt de dekking veel minder. Dat geldt voor de netwerken van KPN, Vodafone én T-Mobile. Dat is erg lastig voor iedereen die daar woont en/of werkt, of om daar om wat voor reden dan ook telefonisch bereikbaar moet zijn. T-Mobile en Vodafone hebben inmiddels zelf dekkingskaarten online gezet, maar die vertonen nauwelijks witte vlekken. Ze lijken niet met de werkelijkheid te stroken. Iedereen die wel eens in het Liesbos tussen Breda en Etten-Leur geweest is, weet dat de dekking daar altijd nul is. Op de kaart van T-Mobile is het bos roze. Volgens de OPTA zullen de aanbieders van mobiele telefonie de witte vlekken weg moeten werken door voldoende antennemasten te plaatsen. De toezichthouder zegt dat dat in een dichtbevolkt en hoogontwikkeld land als Nederland geen moeite zou moeten kosten.
De vraag is of dat de hoogste urgentie heeft bij KPN, Vodafone en T-Mobile. Waarbij de redelijkheid gebiedt op te merken dat de providers soms wel willen, maar dan te maken krijgen met lokale weerstand tegen het plaatsen van nieuwe masten.
Volgende week zullen we de providers en OPTA vragen om uitgebreid te reageren op de publicaties op deze pagina en op de website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.