Krijnen.Com Krijnen.Com

Blok klaar en opgehaald

Weer een stap verder met de grijze W180: donderdag 23 december het gereviseerde blok opgehaald bij Keizer. Nog nooit zo voorzichtig gereden op de snelweg, met 250 kilo gepolijst en geborsteld mechaniek midden op de aanhanger. Ruim twee uur gedaan over de 130 kilometer van Doetichem naar Riel, en maar in de spiegels kijken of het blok bleef staan en de spanbanden strak bleven.
Op de heenweg d.d. 9 september was ik aanmerkelijk minder voorzichtig; op een blok hout voor tegen de aanhanger gezet en hup, laat maar stuiteren. Op de terugweg niet; voorzichtig, alsof er een ton verse eieren achterop stond. Een paar vrachtwagenchauffeurs werden er flink chagrijnig van, terwijl ik toch netjes een meter of vijftig achter een van hun collega’s in het spoor bleef.
De voorwielen zitten weer onder de auto, inclusief de nieuwe remcilinders. Achter is het wachten nog op de achteras die bij Ganzeboom ligt. Ik vermoed dat ze moeite hebben om het grote centrale manchet te vinden. Komt goed: in de vaste advertentie van het magazijn van de Mercedes Benz Club in de nieuwe Zilverster, die twee dagen geleden op mat viel, staan toevallig zes achterasmanchetten. Woensdagavond gauw twee ophalen, eentje reserve.
Wie iets met oude auto’s doet weet dat de planning nooit gehaald wordt. Soms zit het mee, meestal zit het tegen. De enige meevallers tot nog toe: de revisie van de versnellingsbak en de cardan. De bak bleek bij ophalen bij Ganzeboom veel minder dan gebudgetteerd te kosten, net als de de cardanas. Het blok was een tegenvaller, qua tijd en qua prijs.
Al viel de kop mee; die zag er keurig uit. Het blok bleek in de lengte gescheurd te zijn, in de jaren dat de ZP in verschillende stallingen stond, in een strenge winter kapot gevroren. Kennelijk de koelvloeistof niet goed genoeg gecontroleerd. Toen Keizer een vervangend blok gevonden en besteld had arriveerde een slechts driemaal gelagerd blok, terwijl er een vijfmaal gelagerd nodig was. Dus weer op zoek naar een vijfmaal gelagerd 621 blok.
Goed, ruim drie maanden later is het klaar, met wat stelposten plus de prijs van het vervangende blok twintig procent meer dan begroot.
Hein kan weer verder; het blok kan erin gelepeld worden, de bak hangt erin, met nieuwe ophangrubbers en een nieuwe hardy-schijf tussen de bak en de cardan. De cardan is bij Rietveld in Oosterhout gedaan. Keurige klus, ziet er als nieuw uit, met nieuwe kruiskoppelingen, het geheel in elkaar in lijn uitgebalanceerd.
Wordt weer vervolgd . . .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.