Krijnen.Com Krijnen.Com

Een Duvel in een Nonnenklooster

Ooit woonden, aten, fluisterden en sliepen er nonnen. Later was het een friettent, daarna een daverende disco. Anno 2011 een dorpscafé. Waar Duvel, Juup, Palm, Chouffe en Schrobbelèrkes geschonken worden. Welkom in het kloppende hart van de net zo kleine als levendige dorpsgemeenschap Den Hout: Het Klösterke.
Ruim veertig jaar geleden verdiende de jonge ondernemer Paul de Hoogh zijn geld met een friettentje op de hoek van de Houtse Heuvel. Hij verkocht ambachtelijke frietjes, die hij in zijn domeintje zelf sneed, voorbakte, afbakte en in puntzakken schepte. Honderd meter verderop waren de Zusters Franciscanessen der Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Moeder Gods de baas.
Ze woonden in het klooster naast de school waar ze les gaven, een van de tientallen dependances van de congregatie van de Franciscanessen van Etten. Tussen 1845 en 1961 stichtten de zusters veertig scholen. De meesten in West-Brabant, acht elders in het land, vier in Indonesië en een in Congo. De Nederlandse scholen werden opgericht op verzoek van de plaatselijke pastoors die liever zusters dan paters voor de meisjes in de klas zagen staan.
In de jaren zestig veranderde er veel. Scholen werden gemengd, nonnen als lerares werkloos, de in onderhoud dure kloosters afgedankt. “Het gebouw stond bijna een jaar leeg toen ik het kocht,” zegt De Hoogh vier decennia later. “Geen hond die het wilde hebben.” Hij kocht het karakteristieke gebouw op voorwaarde dat wat hij ervan wilde gaan maken niet ‘Het Klooster’ mocht heten.
Het werd ”t Praathuis’, als was dat geen naam die de lading dekte. Wel toen Paul de Hoogh er zijn friettent voortzette, maar niet meer toen hij er een jaar of vijf later een oorverdovende disco van maakte. Om die in 1980 alsnog om te dopen tot ”t Klösterke. De disco bleek een gouden greep. “In het weekeinde hingen ze altijd met de billen buiten,” lacht hij, “vanuit de wijde omgeving kwamen ze naar Den Hout”.
Net als nonnen bleek ook disco aan trends onderhevig. De Hoogh en zijn vrouw Lucy Vissenberg grepen op tijd in. Het tot disco gepimpte klooster werd opnieuw grondig verbouwd, maar nu tot een kruising van huiskamer en café. “Lang over nagedacht, bewust voor gekozen”, zegt De Hoogh.
Elementen uit eigen huis, uit het voormalige klooster, en van de rommelmarkt bepalen de sfeer. “Die komt uit een container,” wijst De Hoogh op een prachtig vaandel van de voormalige personeelsvereniging Sint Petrus van de PTT in Dongen. De Jehovas die het clubgebouw van Sint Petrus als kerk in gebruik namen knikkerden het goudgeborduurde stiksel zonder gevoel voor parafernalia met het sloopafval het raam zo de container in.
Het plafond in het huiskamercafé is zo te zien verlaagd. “Twee keer zelfs”, zegt de Hoogh, “het oorspronkelijke plafond is misschien wel vier meter hoog, maar dat valt niet warm te stoken. Dan ga je failliet aan de stookkosten.”
Ook de tweede koerswending was een juiste beslissing. “Dankzij de fietsroute hebben we klanten uit het hele land. Dus hebben we nu ook maar stopcontacten aangelegd om die elektrische fietsen op te laden.”
Een deel van de klandizie is gegarandeerd door het levendige verenigingsleven in Den Hout. En door de bruiloften en partijen die op afspraak geregeld kunnen worden. “Den Hout is een fantastisch dorp. We hebben 1100 inwoners, maar er zijn wel 32 verenigingen en iedereen staat altijd voor iedereen klaar. Alleen al daarom zou ik hier nooit weg willen.”
Desondanks is de toekomst van ‘t Klösterke niet zeker. Paul en Lucy hebben hun twee op Sri Lanka geboren pleegkinderen groot gebracht en leunen tegen de pensioengerechtigde leeftijd aan. De kinderen hebben gestudeerd en gaan de horeca niet in. “Heel verstandig,” zegt Paul, “want het blijft hard werken. Nooit vroeg naar bed, maar wel altijd vroeg op. Op woensdag zijn we gesloten, maar de andere avonden blijven we toch open zolang er klanten zijn. Zolang het kan, ga ik ermee door.”
Herberg ‘t Klösterke
‘t Klösterke ligt aan de Houtse Heuvel, naast Dorpshuis Den Brink. De Houtse Heuvel is een eeuwenoude brink, die nog steeds gemeenschappelijk bezit van de omwonenden is. Breda, Made, Wagenberg, Terheijden, Teteringen, de Vrachelse Heide en de Katjeskelder liggen op fiets- of loopafstand. Den Hout is etappeplaats op verschillende fietsroutes, waaronder die langs de historische Houtse Linies.
Door ‘t Klösterke worden op afspraak verschillende activiteiten worden georganiseerd, zoals huifkartochten en folkloristisch klootschieten op de brink.