Krijnen.Com Krijnen.Com

Boy is stiller dan een mediterende boeddist

Boy heeft er zin in. Boy heeft er altijd zin in. Boy zijn werk is zijn lust en zijn leven. Boy wil het liefst 24 uur per dag zijn baasje plezieren. Bijvoorbeeld door achter een bal aan te hollen en die terug te brengen naar zijn baasje. Zoals de meeste gezonde honden,tong een halve meter uit de bek. Maar Boy is heel speciaal.
Foto’s: Google/bjYbS

In de krant: Boy (links)

Boy (rechts)

Boy heeft er altijd zin in. Zijn werk is zijn lust en zijn leven. Boy wil het liefst 24 uur per dag zijn baasje plezieren. Bijvoorbeeld door achter een bal aan te hollen en die terug te brengen naar zijn baasje. Zoals de meeste gezonde honden. Maar Boy is heel speciaal.
De 3-jarige Mechelse herder kent kunstjes die maar weinig honden beheersen. Boy kan geluidlozer dan een mediterende pater over de marmeren vloeren van een kathedraal schuifelen. Met een camera op zijn kop, die de beelden van wat hij bekijkt doorseint naar zijn begeleider Jos van den Berg en adjudant Willy Stevens. Boy werkt voor de Koninklijke Luchtmacht. Er zijn meer honden die met hun perfecte neus explosieven opsporen. Maar volgens sergeant Jos van den Berg is Boy de eerste hond binnen Defensie die met een camera op zijn kop zelfstandig gebouwen kan afzoeken op explosieven. Of die onschuldig zijn of op scherp staan is de vraag waar een expert zich dankzij de beelden van cameraman Boy vervolgens zonder risico over kan buigen. Boy doet er intussen, zoals hij van Van den Berg geleerd heeft, het zwijgen toe.
Ontwaart zijn neus een van de aangeleerde geuren die hij in zijn hondenhersens opgeslagen heeft, dan gaat Boy heel mooi zitten. Doodstil, met zijn kop, én de daarop met klittenband bevestigde camera in de richting waar iets niet pluis is.
„Op basis van de video die we live op de monitor van het Fido systeem zien, kunnen we in samenwerking met Explosieven Opruimings Dienst Defensie (EODD) een besluit nemen over de volgende stap in de procedure”, zegt adjudant Stevens. Hij is de man die tijdens een van zijn uitzendingen naar Afghanistan het idee kreeg om de capaciteiten van de explosievenhonden uit te breiden met een camera. Een techniek die nu wereldwijd de aandacht trekt in het net zo kleine als gevaarlijk wereldje van de explosievenruimers.
Dat Van de Berg en Stevens echte hondenmensen zijn, moge geen verbazing wekken. De adjudant heeft er thuis twee. De sergeant heeft momenteel geen hond in huis, maar deelt zijn professionele leven full-time met Boy. Kom niet aan zijn hondje, want dan laat ie ook zijn tanden zien. Aan de muur van de kantine van de hondenschool op vliegbasis Woensdrecht hangt een foto van de Australische ‘sapper’ Darren Smith en zijn hond Herbie, een kruising tussen een herder en een Australische cattle-dog.
Vorig jaar juni zijn ze bij Karin Towt in Afghanistan samen opgeblazen door een geïmproviseerd explosief. Boy is nog niet mee geweest op uitzending, maar hij is er klaar voor. Als hij geroepen wordt, staat hij er. Zonder blaffen. Alert en zwijgend.