Krijnen.Com Krijnen.Com

Wie is er allemaal echt op Facebook?

Zolang de social media het iedereen zo gemakkelijk mogelijk maken om een accountje aan te maken is het voor iedereen mogelijk om zich online als iemand anders voor te doen dan werkelijk het geval is. Misschien moet er wetgeving aan te pas komen, waarbij de identiteit van Twitteraars, Googlers, Facebookers, Hyvesenianen via een paspoort, digid en burgersofinummer vastgesteld wordt.
Van wat zich nu beweegt onder mijn vrienden op Facebook of mijn Circles op Google + ken ik alleen de mensen die ik echt ken. De anderen kunnen stuk voor stuk fake zijn. Wat ze dan in mijn vriendengroepje en circles doen vraagt u zich af. Ach, omdat ik die sociale netwerken meer zie als een handig hulpje in de huishouding bij het publiceren en het trekken van meer bezoekers, lezers. De meeste lezers van de krant en de bezoekers van de website die via e-mail of comments reageren op wat ik geschreven heb ken ik ook niet persoonlijk.
In Australië werd vorige week voor de zoveelste keer Facebook misbruikt om een leraar zwart te maken. Iemand maakte een Facebook account aan op naam van de leraar, die Down Under enige naam geniet met het online bestrijden van racisme. Op zijn zogenaamde Facebook account werd hij zogenaamd een pedofiel die zogenaamd stiekem in contact probeerde te komen met de jongste leerlingen op de school waar hij werkte.
Nou lag het er hier allemaal vrij dik bovenop en had de leraar in kwestie niet al te veel moeite om zijn onschuld aan te tonen. Terwijl de politie op zoek is naar degene die het account opgezet en gevuld heeft dringt zich de vraag op hoeveel onschuldigen ten onrechte op basis van dit soort grappen veroordeeld zijn.
De officiële reactie van Facebook: “Wij zijn tegen iedere vorm van valse informatie op Facebook. Niemand mag zonder toestemming van een andere persoon een account op diens naam opzetten.”
Tja, dat zal ongetwijfeld allemaal in de kleine lettertjes staan die zowat iedereen die op Facebook zit ongelezen als gelezen heeft weggeklikt. Maar Facebook zou zelf al extra stappen moeten en kunnen nemen om de identiteit van een aspirant Facebook te controleren. Dat kan gemakkelijk, want Facebook heeft al zo’n tool.
Wie gebruik wil maken van de Facebook Developers Plugin dient zo’n verificatie proces te doorlopen. Dat is een kwestie van twee minuten, waarbij een verificatie-code naar je mobiele telefoon gestuurd wordt. Zodat je identiteit min of meer gekoppeld is aan je Facebook account. Criminelen zullen er om lachen, maar scholieren zullen niet zo snel meer geneigd zijn om een leraar op Facebook ten onrechte aan een schandpaal proberen te nagelen.
Facebook doet dat niet, omdat het geen enkele drempel kan en wil gebruiken, hoe laag ook, omdat in de ogen van Facebook maar één ding echt telt: zoveel mogelijk gebruikers. De rest is bijzaak.
P.s. Doe maar eens ‘Facebook Faker‘ in Google.