Krijnen.Com Krijnen.Com

Content is King

Foto: Luis CK Wikimedia Commons

Cesar Millan had ik toen nog nooit gehoord, maar Mario zou qua uiterlijk en accent voor de vader of een oudere broer van The Dog Whisperer door kunnen gaan. Een immer opgewekte goeroe die veel geld verdient met het immer opgewekt verkondigen van zijn boodschap. Die van Cesar is dat vrijwel iedere hond met gedragsproblemen te genezen is. Die van Mario is voor uitgevers bedoeld die de haren uit hun hoofd trekken als ze na zitten te denken hoe ze met internet geld kunnen verdienen: ‘Content is King!’
Tamelijk wiedes zou je zeggen. Maar ja, om te vertellen dat Content King Is krijgt Mario per congres tienduizenden euro’s of dollars, waarmee hij zijn gelijk iedere keer opnieuw bewijst: zijn Content is King.
Zijn boodschap klopt natuurlijk. Een uitgever die geen inhoud van waarde aan kan bieden, kan nooit iets verdienen. Maar twaalf jaar later is voor velen nog steeds de vraag: hoe? Welk betaalmodel? Voor welk bedrag, voor welke waarde, klikken bezoekers zonder na te denken op hun PayPal?
Louis CK heeft met een interessant experiment die waarde op 5 dollar gezet, om er vervolgens binnen twaalf dagen een miljoen dollar mee binnen te halen. Louis CK een Amerikaanse stand up comedian. Hij zette een video van zijn laatste gig op zijn website en vroeg er 5 dollar voor.
Voor niet via DRM tegen kopiëren beveiligde video. Die dus door de eerste de beste downloader via een bit torrent of YouTube zonder al te veel problemen verder verspreid kon worden. Hetgeen ongetwijfeld ook gebeurd is. Maar dat weerhield ruim 200.000 eerlijke mensen er niet van om 5 dollar te dokken.
Waarmee bewezen dat Content inderdaad King kan zijn.
Louis CK is kennelijk ook een ‘goeie gast’. Op zijn website belooft hij om het nu al verdiende miljoen te zullen vierendelen. Een kwart gaat naar de productiekosten en de ontwikkeling van de website, een kwart naar staf en medewerkers, een kwart naar vijf verschillende goede doelen, het laatste kwart naar hemzelf.
Misschien wel de belangrijkste winst voor Louis: van beroemd in de Verenigde Staten tot wereldberoemd. Niet alleen net zo optimistisch en vrolijk charismatisch als Cesar, maar ook net zo handig.