Krijnen.Com Krijnen.Com

Gedragstherapie op de papegaaienschool

Soms worden mensen stapelgek van hun eigen papegaai, of moeten ze met lede ogen toezien hoe het dier zichzelf kaal plukt. Maar dat zijn problemen die opgelost kunnen worden. Door de gedragstherapeute op de papegaaienschool.
Website Papegaaienschool
Soms worden mensen stapelgek van hun eigen papegaai, of moeten ze met lede ogen toezien hoe het dier zichzelf kaal plukt. Maar dat zijn problemen die opgelost kunnen worden. Door de gedragstherapeute op de papegaaienschool.
Ooit studeerde Barbara Vuister architectuur op Sint Joost. Om in het vierde jaar te besluiten dat haar passie toch echt bij dieren ligt. Of het nu honden zijn, paarden of papegaaien.
Sinds kort mag de Prinsenbeekse zich officieel gedragstherapeut voor papegaaien noemen. Ze is afgestudeerd bij Tinley, een erkende hbo-opleiding voor dierentherapeuten.
Naast haar hondenschool heeft ze nu een papegaaienschool opgericht. Waar papegaaien met gedragsproblemen via een behandelplan weer gezonde en tevreden vogels kunnen worden, in plaats van zichzelf kaal te plukken of dag en nacht baas en buurt te terroriseren met kabaal of met sloopactiviteiten.
Keco is een prachtige uit de kluiten gewassen hyacint ara, in oogverblindend diepblauw. Voor de gelegenheid is ie met een bevriende papegaaienliefhebber opgetrommeld als fotomodel. Keco heeft geen therapeut nodig, maar een beetje ondeugend is ie wel. Een opgewekte kwajongen die blijft proberen om de knopen van het jack van de verslaggever te pikken.
– Met wat voor problemen komen papegaaien voor een behandeling in aanmerking?
“De bekende problemen zijn dat een papegaai zichzelf helemaal kaal plukt uit verveling, of dat het dier de hele dag door zit te schreeuwen”, zegt Barbara. “Maar hij kan ook zo agressief worden dat zijn baas hem niet meer uit de kooi durft te halen. Of zo angstig voor bezoek dat zijn eigenaar niemand meer durft te ontvangen.”
Maar ook een gezonde en gelukkige papegaai kan het nodige kabaal maken, legt ze uit. “Vooral in de ochtend en in de avond is schreeuwen normaal gedrag. Daar moet je dus wel rekening mee houden als je er een aan wilt schaffen.”
– Wat zijn de oorzaken van echte problemen?
“Dat kan een verstoorde verstandhouding zijn tussen eigenaar en de papegaai. Het kan ook zijn dat de vogel te vroeg uit het nest gehaald is. Soms weten we het gewoon niet, als de geschiedenis van de vogel niet bekend is.”
Een handdoek over een kooi gooien als het gekrijs de spuigaten uitloopt, is geen goede oplossing, legt de therapeute uit. “Dat helpt op dat moment misschien wel, maar het gedrag verandert er niet door. Daarvoor moet het dier individueel in zijn eigen omgeving, met zijn eigenaar, worden geobserveerd.
Barbara Vuister werkt samen met dierenarts Peter Bastiaansen van de dierenkliniek De Baronie in Prinsenbeek. “Een dier dat zichzelf plukt moet daar sowieso medisch worden onderzocht in verband met infecties. En papegaaien die aan groepslessen deelnemen moeten recent getest zijn op vier verschillende mogelijke besmettingen.”
Volgens de therapeute kunnen menselijke studenten op de papegaaienschool leren om problemen van jeugdige gevederde vrienden te herkennen en op te lossen. “Papegaaien zijn hele snelle leerlingen. Dat is leuk en gemakkelijk, maar daardoor kunnen ze ook heel snel verkeerd gedrag oppikken. En het is een stuk moeilijker om ze iets af te leren dan aan te leren.”
Zoals de vrolijke blauwe snuiter die voor de tiende keer bij de verslaggever op schoot springt en de blinkende knoop probeert in te pikken. Hij protesteert luidkeels als zijn baas hem voor de tiende keer corrigeert. Maar het is een keurig opgevoede vogel die poseert als een professioneel model.