Krijnen.Com Krijnen.Com

Alle dagen rollen de ballen in De Ram

Waarom het café zo heet, weet niemand. Ooit schijnt er aan de Kalsdonksestraat in Roosendaal een kledingzaak te zijn geweest die De Ram heette. Wat die met het café te maken gehad heeft? Geen idee. De naam zou misschien beter passen bij een rugbyclub, houthakkers, of touwtrekkers.
Maar in Café De Ram draait het voornamelijk om biljarten, een sport waarbij het vooral om gevoel gaat en millimeters het verschil maken.
De drie biljarts daarentegen kunnen wel tegen een stootje en zouden zelfs van een ram van een buffel geen millimeter van hun plaats komen. Het zijn Van den Berg-tafels van massief eiken, met onder het laken en de lei een zwaar stalen frame. Al dansen er olifanten op, ze blijven waterpas staan.
Kalsdonk – mensen die er wonen zeggen ‘op Kasdonk’ – is een van de oudste stukken Roosendaal, de naam van de buurtschap werd voor het eerst in 1288 genoemd. Een volkswijk, waar vroeger tientallen cafés gevestigd waren, de meeste mettertijd verdwenen. De Ram is gebleven, maar nog steeds een ouderwets buurtcafé. Dat uit de as herrees nadat het in april 1988 midden in de nacht tot de grond toe afbrandde. De ruiten aan de overkant van de straat knapten door de hitte, de vrouw van kastelein Cor Dagevos raakte ernstig gewond toen ze uit het raam sprong, hun bouvier kwam om in de vlammenzee.
Over de geschiedenis van het café is verder niet veel bekend. Komt misschien ook, omdat het ditmaal geen familiecafé is dat we bezoeken. Zo eentje waar waarheden, sagen en legenden, van vader op zoon, al dan niet via de klanten aan de bar, worden overgeleverd. Peter van Dongen, de huidige uitbater, en zijn echtgenote Lian zitten er pas vijf jaar in. De kroegbaas komt niet uit Roosendaal, maar is een Bergenaar wiens zijn wortels niet in de horeca liggen. Peter deed P & O voor een grote accountant in Oost-Brabant, een drukke baan waarvoor hij 60.000 km per jaar achter het stuur zat.
Of ie dat tot zijn pensioen eigenlijk wilde, vroeg hij zich af. Toen zijn eigen antwoord ontkennend was, zette hij met Lian alles op een rijtje, telden de ze hun knopen, haalden de benodigde horecapapieren, verkochten hun huis op de Bergse Plaat en investeerden ze hun hebben en houwen in Café De Ram.
Hard werken, maar spijt hebben ze nog geen moment gehad.
“Zo’n vreemde stap was het nou ook weer niet”, lacht Van Dongen. “In personeel en organisatie moet je ook met allerlei verschillende mensen omgaan, en in de horeca kwam ik mijn hele leven al.”
Als glazenophaler in Bergen op Zoom, en als klant en biljarter in heel Brabant en half Nederland. In De Ram staat een kroegbaas die van twee passies één beroep gemaakt heeft. De Ram is een klassieke West-Brabantse biljartgelegenheid. Waar vier biljartverenigingen – twee ervan onder de naam De Ram – in drie verschillende biljartbonden in allerlei soorten wedstrijdverband uitkomen. In team- en persoonlijke competities en kampioenschappen, in libre, bandstoten, driebanden en klassieke kaderspelen.
Spelers van BV De Ram en De Ram Veteranen, BV Kempenaars en BV Kalsdonk caramboleren er op los onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond, de Nederlandse Biljart Federatie en de Roosendaalse Biljartbond. Deze zomer doen er negentig dames en heren mee aan libre en driebanden tijdens de zomercup. De ballen rollen alle dagen van de week, want De Ram is altijd open, en de drie Boekelse Van den Berg-tafels staan altijd klaar. Het eiken smetteloos gepoetst, de lakens iedere dag gezogen, meerdere malen per jaar nieuwe lakens er op.
Niet alle bekers die er gewonnen worden, krijgen een ereplaats in Café De Ram.
“Want daar kunnen we niet aan beginnen”, zegt Peter van Dongen, “het moet er wel als een café uit blijven zien en niet als de etalage van prijzenwinkel.”
Een Nederlands kampioen hebben ze ook al in huis: Wilbert van Dijk uit Sint Annaland is als lid van De Ram de KNBB-kampioen in de extra klasse libre geworden. Een officieel kampioenschap dat De Ram nu in oktober zelf mag huisvesten.
Toch is het niet louter biljarten dat de klokken in de Ram doet slaan. Legendarisch is De Ramtoer, een fietstocht met stopplaatsen, pinten en spelletjes, die al veertig jaar op een donderdag in augustus op de agenda staat, dit jaar de 16e. Met een grote bezembus, voor het geval van materiaalpech of misschien iets te veel inname onderweg.
Zoals het in een buurtcafé hoort, wordt er nog veel gekaart, met een maandenlang lopend rikconcours met een tafeltje of zeven, acht, dus altijd rond de dertig deelnemers. Zoveel leden heeft ook Postduivenvereniging De Luchtklievers. Jammer dat ze die 106 jaar geleden niet ‘De Vliegende Ram’ genoemd hebben. Misschien een puntje om over te stemmen bij de eerstvolgende algemene ledenvergadering.
Café De Ram
Adres: Kalsdonksestraat 135
4702 ZC Roosendaal
Telefoon: 0165-569842
Openingstijden: Alle dagen open, doordeweeks vanaf 12.30 uur, zaterdag om 11.00 uur, zondag om 09:30 uur.
E-mail:info@cafederam.nl
Website: www.cafederam.com