Krijnen.Com Krijnen.Com

Wil ik wel bij dit Facebook blijven horen?

Opsporingsposter aan een boom op Sydney Road in Brunswick, kort na de verwijning van Jill Meagher. (klik op de foto voor vergroting.
Het imago van Facebook heeft de afgelopen week in Australië een paar flinke deuken opgelopen. Vanwege het getreuzel na een dwingend verzoek van de Australische regering om een paar rabiate pagina’s offline te halen. Die doken op nadat er een verdachte was aangehouden voor de moord op Jill Meager. Een jonge Ierse vrouw die in Melbourne woonde en bij de ABC werkte, de Australische BBC.
Op op vrijdagavond 21 september verdween ze spoorloos toen ze van haar stamkroeg naar huis wandelde, een afstand van een paar honderd meter. In Brunswick, helemaal geen ruige buurt. Haar lichaam werd een paar dagen later een half uur rijden buiten de stad in een ondiep graf aan de kant van een weg gevonden.
De dag na de verdwijning doken er op Facebook allerlei pagina’s op waar virtueel mee gezocht werd met de politie. En waar blijken van medeleven werden gedeponeerd, en ook veel tips.
Luttele minuten nadat weer een paar dagen later een verdachte was gearresteerd veranderde de sfeer op Facebook. Op verschillende pagina’s werd de verdachte niet alleen ter dood veroordeeld, maar werd er ook opgeroepen tot een openbare executie.
En vierendelen, verbranden, dat soort werk.
Zijn naam was al bekend, maar er verschenen ook foto’s van de verdachte en van zijn huis op die Facebook pagina’s. Vergezeld van oproepen om hem om zeep te helpen, op allerlei verschillende manieren, in allerlei onbeschofte bewoordingen. Beschamende teksten, die met tienduizenden ‘Likes’ beloond werden.
Of de man schuldig is weet niemand – hij ontkent – dus dat zal mettertijd via de gangbare weg aangetoond proberen te worden door politie en justitie. Of niet, natuurlijk.
Vrees van justitie in Australië: dat desbetreffende FB pagina’s de rechtsgang belemmeren. Los van het totale gebrek aan fatsoen op die pagina’s – ik heb ze bekeken voordat ze offline gehaald werden.
Wat Facebook daar allemaal heeft laten passeren voordat die rommel na lang aandringen via diplomatieke kanalen tussen Australië en de Verenigde Staten verwijderd werd doet het ernstigste vrezen voor de toekomst van Facebook. Temeer daar er de nodige overtuigingskracht aan te pas moest komen voordat er enige actie ondernomen werd.
Taalgebruik en aankondigingen die in de comments op Geenstijl weggejorist worden, bleven daar dagenlang doodleuk in beeld. Ik vraag mezelf af of ik nog wel deel uit wil maken van zo’n community als dat vaker gaat gebeuren.
Als de volgende cijfers allemaal waar zijn, en dan voor wat ze waard zijn: Australiërs zeggen dat ze hun buik vol beginnen te krijgen van Facebook.
Volgens een onderzoekje op de Sydney Morning Herald zou 33% Down Under veel minder aan Facebook doen dan een jaar geleden, terwijl 31% aangeeft Facebook nog nooit gebruikt te hebben.
Status update: we don’t like Facebook
Facebook finally shuts down Jill Meagher suspect pages after police request
Google: News for Jill Meagher