Krijnen.Com Krijnen.Com

Voormalige gevangenissen wereldwijd



Moeilijk hoor, om een passende bestemming voor De Koepel te vinden, als die straks als gevangenis gesloten wordt, maar hopelijk als monument geopend. Als steuntje in de rug voor beleidsmakers en beschermers, projectontwikkelaars en ambtenaren wat links naar voormalige gevangenissen waar iets mee gedaan of van gemaakt is.
Wereldwijd zijn er duizenden gevangenissen die omgebouwd zijn tot hotel, restaurant, museum, themapark of iets anders. Ze deelden vrijwel allemaal een kenmerk: de oorspronkelijke bebouwing kon om voor de hand liggende redenen wel een stootje hebben.
Vaak een goed onderhouden en solide basis om er iets van te maken, soms bewaard omdat sloop te kostbaar zou zijn. Soms een verzameling krotten, bewaard gebleven vanwege de historie, die vaak gruwelijk is. Onder de bekendste gevangenissen die bewaard zijn gebleven zijn Alcatraz, Robben Island en The Tower of London.
In de meeste wereldsteden is tenminste één en soms meerdere voormalige bajesen opgepiept tot iets moois. Of in alle eenvoud gehandhaafd zoals het altijd was, met als enige verschil dat de deuren open staan.
Vraag maar eens ‘prison hotel’ aan Google, ‘of prison museum’ en u zit wel even vast.
Stel dezelfde vragen in Google Images en zie wat er allemaal mogelijk is met een oude gevangenis.
Er zijn er waar je in stijl kan overnachten, in een gevangenispak en met de deur op slot. Waar je het laatste avondmaal van een geëxecuteerde kan bestellen, waar je je hoofd in een strop mag steken of op een elektrische stoel mag gaan zitten. Er zijn gevangenismuseums waar honderden of duizenden mensen gestorven of geëxecuteerd zijn, en er zijn gevangenissen, die nu een vijf sterren hotel zijn. Er zijn zwembaden, sporthallen, bibliotheken, appartementen of ateliers van gemaakt.
Conclusie: de mogelijkheden om van onze Koepel iets te maken zijn eindeloos. Nou het budget nog.
Startpunten:
Google: prison museums: http://goo.gl/HSAqU
Google Images: http://goo.gl/vCFEa
Google: prison hotels: http://goo.gl/QyoyI
Google Images: http://goo.gl/TnRjJ
Wikipedia: Prison museums in the United Kingdom: http://goo.gl/Rnx5O
Wikipedia: Prison museums in the United States: http://goo.gl/nv6Hq
Wikipedia: Prison museums in Australia: http://goo.gl/XadNh
Wikipedia: Robben Island: http://goo.gl/Fybrg
Wikipedia: Alcatraz: http://goo.gl/z33mm
Wikipedia: Tower of London: http://goo.gl/z33mm