Krijnen.Com Krijnen.Com

Een epidemie van angst

Vaccinantie weigeraars buiten de bijbelgordel
Actueel: de mazelen in de vaderlandse bible belt. Nieuws, analyses, achtergronden en commentaar richten zich nu vooral op de connectie tussen het geloof en het weigeren van vaccinaties door ouders. Zoals bijvoorbeeld de column van mijn Facebook vriend en collega Rob Vunderink op zijn blog bij De Gelderlander.
Dat de Nederlandse media zich voornamelijk daar op richten is niet zo vreemd. Voor zover mij bekend zijn er in hier niet of nauwelijks mensen te vinden die hun kinderen niet in laten enten omdat ze dat om andere redenen geen goed idee vinden. Maar ze zullen er ongetwijfeld zijn, er ik denk dat er meer zullen komen.
Hier dus nog niet echt actueel, maar vooral in de Verenigde Staten – altijd trendsetter in dat soort zaken – is er een groeiende groep mensen die uit een ander soort overtuiging weigert kinderen in te laten enten, waarvoor dan ook. Onder die groep heb je overigens gelovigen die voor het gemak allerlei idiote theorietjes aan hun religieuze argumentatie toevoegen, omdat het ze uitkomt.
Maar er zijn steeds meer niet-gelovigen – al is het maar net hoe je dat soort mensen ziet of benoemt – die ervan overtuigd zijn dat er dramatische bijwerkingen aan vaccinaties kleven. Dat je hersens ervan oplossen, dat je er ruggenmergkanker van krijgt, of dat je blind wakker wordt en alleen nog maar Swahili spreekt. Populair op dit moment bij de vaccinatie-weigeraars: dat vaccinaties autisme veroorzaken.
Vaccinatie weigeraars in de Verenigde Staten vind je in alle uithoeken van het politieke spectrum. Van erg rechts, waar alles wat de overheid besluit per definitie verdacht is, tot erg links, waar sommige new agers bepalen dat vaccinaties slecht zijn. Of mensen die niet links of rechts zijn, maar alles beter denken te weten dan de dokter.
Wired heeft dat gedoe in de USA in oktober 2009 aardig in kaart gebracht, en heeft daarmee een discussie op gang gebracht die nog steeds voortwoekert. Headline, bottomline: ‘Vaccines don’t cause autism. But some panicked parents are skipping their baby’s shots. Why that bad decision endangers us all.’
Amy Wallace en Wired kregen na dat artikel aardig wat te verduren, tot en met doodsbedreigingen en bommeldingen.
In het onlangs verschenen jubileumnummer van Wired – dat in 1993 werd opgericht – stond het nummer met de baby op de cover nog steeds in de top 5 van meeste gelezen Wireds.
Goed verhaal, ook vier jaar na dato, mooi voorbeeld van klassieke Amerikaanse onderzoeksjournalistiek: http://www.wired.com/magazine/2009/10/ff_waronscience
Het verhaal van ruim 7000 woorden is onderdeel van een completer overzicht, naar aanleiding van de publicatie verzameld in het dossier ‘An Epidemic of Fear’. De links staan linksonder in het hoofdverhaal.