Krijnen.Com Krijnen.Com

Google NIK

Google-NIK.jpg
Het was me ontgaan, terwijl Henk de Hooge het toch op Dutch Cowboys gemeld had, zodat Cees Maas me vanmorgen via Twitter wakker moest maken: Google NIK is gratis geworden.
Tot frustratie van Cees, die er niet zo lang geleden 120 dollar voor betaald heeft. Dat was overigens een goede prijs, want de prijs was tot vorige week 149 dollar. Anyway, bedankt Cees, ik heb hem gedownload en NIK heeft zichzelf als plugin in PhotoShop en Aperture genesteld.


De set van zeven tools ziet er verrekte gelikt uit: Analog Efex Pro, Color Efex Pro, Silver Efex Pro, Viveza, HDR Efex Pro, Sharpener Pro en Dfine.
Volgens Henk is het verwijderen van het prijskaartje onderdeel van de strategie meer foto editing tools voor mobiel te gaan integreren, zoals Google’s Snapseed.
Maar de afgelopen weken is er ook al geruisloos een update in editing tools in de applicatie Google Photo geslopen, zowel op de desktop als in iOS (sinds gisteren heb ik 9.3.1. op de iPhone draaien).
Bij het croppen kun je daar nu ook kiezen voor een aantal presets, net zoals in Photos op de OS X El Capitan ook al kon. ‘Square’ bijvoorbeeld, reuze makkelijk als de lay out out een – jawel – vierkante foto besteld heeft, naast ‘Free’, ‘Original’, en de standaard formaten ’16:9′, ‘4:3’ en ‘3:2’.
Naast Photoshop en Aperture werkt de Nik Collection ook in Adobe Lightroom.
Mjn gok: ik wed dat Google hem aan de achterkant in de web-applicatie van Google Photos zal gaan integreren. Dat is dan slecht nieuws voor pixlr.com, die ik vaker gebruik dan Photoshop, voor alle dagelijkse webtoestandjes.
Reuze gemakkelijk, rechtsklikken via een extensie in Chrome, en de foto opent in een nieuwe tab in een Photoshop kloon.
Toen Google Nik Software in 2012 kocht, moest voor de plugin 500 dollar worden betaald. Wie de Nik Collection dit jaar heeft aangeschaft krijgt zijn geld terug van Google. Ik zou ze toch een boos mailtje sturen Cees, wie weet 🙂
Downloads voor Mac en Windows: google/nikcollection