Krijnen.Com Krijnen.Com

Hugo Brouwer

hugo-brouwer.jpg
Een week of twee geleden was ik er al eens heen gereden, nadat ik gehoord had dat het in volle glorie op de ‘cour’ van het Graaf Engelbrecht College in de Haagse Beemden was herboren. Maar toen was de poort dicht, en kon ik er niet goed bij met de camera.
Vandaag stond de zon goed, de poort was open, en het staat er prachtig bij: het behouden reliëf van Hugo Brouwer.


Vijftig jaar geleden zat ik in de tweede klas van de Rijks HBS aan de Nassaustraat in Breda. Met dat prachtige dubbele mozaïek van Hugo Brouwer links en rechts van de voordeur.
In het voorjaar van 1966 werden de peuken van de Caballero’s, de Javaanse Jongens en de halve zware Van Nelle er in uitgedrukt als op de bel voor het begin van de lessen rinkelde. Wel stiekem, want als conciërge Bos het zag kon je op woensdagmiddag of zaterdagmorgen dat het hele reliëf met een tandenborstel schoonmaken. En nog een keer, als het niet naar meneer zijn zin was.
Roken deed ik toen niet, maar er waren nog genoeg redenen voor de meeste leraren (behalve de fantastische gymleraar Peter van Dorst) om me op corvee naar de conciërge te sturen. Zodat het misschien ook wel een beetje mijn schuld is dat het prachtig gerenoveerde kunstwerk van Brouwer er na vijf decennia iets bleker uitziet dan het in mijn hoofd zat. Maar ja, wie weet vervagen herinneringen nog sneller dan kleuren.
Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: “Het kunstwerk bestaat uit twee panelen die oorspronkelijk verbonden werden door een betonnen omlijsting. Het linkerpaneel stelt voor de leerling die de eerste klas van de school betreedt. Rechts daarvan wordt uitgebeeld de begeleiding van de leerling. De jongeling op het paard vergezeld door leraar drukt deze begeleiding uit. Daarboven is de leraar met staf als overdrager van kennis (het hoofd met daaruit de stralenbundel)”.
“Links daarvan zijn in het klein de verschillend schoolvakken symbolisch weergegeven (een boek, een harp, een hart). Op het rechterpaneel staat onder een stralende zon (de kennis) afgebeeld het resultaat van de schoolopleiding: de jongeling, (met zwaard en schild) die met opgedane kennis en vorming, gewapend de volwassenheid tegemoet gaat. Daarnaast vermoedelijk een mythologische figuur, kennis of wetenschap voorstellend. Ook wordt er een jonge vrouw afgebeeld, weergevend dat de school niet alleen jongens, maar ook meisjes opleidde. Zij gaat gevleugeld haar toekomst in de maatschappij tegemoet.”

Helemaal rechtsonder staan de initialen van de maker, en het jaar van productie: ‘HB-59’.
Wiki: Hugo Jacobus Marie Brouwer (Den Haag, 24 april 1913 – Groningen, 19 augustus 1986) was beeldhouwer, glasschilder, keramist, monumentaal kunstenaar, schilder, tekenaar, wandschilder, vervaardiger van mozaïek.
Het werk is na jarenlang gesteggel behouden gebleven dankzij de gezamenlijke inspanning van Het Rabobank Breda Coöperatiefonds, de Stichting tot Behoud van het negentiende- en twintigste-eeuwse cultuurgoed in Noord-Brabant, de Werkgroep Hugo Brouwers, Building Breda en Gemeente Breda. Restauratie Beeldhouwwerken Breda heeft het bijna twee jaar geleden in kleine stukjes gezaagd om de stenen puzzel in de Haagse Beemden weer in elkaar te zetten. Chapeau!
Fotolbum op Facebook: https://goo.gl/EWvlSW
Fotoalbum op Google Photos: https://goo.gl/PJ371y
Google Plus: https://plus.google.com/+LeonKrijnen/posts/EV3gZ6bDFXz