Krijnen.Com Krijnen.Com

Politiekevers

Dat de Bredase politie in de jaren ’60 een peloton Kevers ter beschikking had herinner ik me goed. Al was het maar omdat ik samen met wijlen de latere rugbyspeler en feestvarken Kees van de Kerkhoff en nog twee knapen in het kwaad in een Kever van de Maria Hemelvaart Kerk aan de Houtmarkt naar het politiebureau aan de Markendaalseweg ben getransporteerd. Een ritje van driehonderd meter, maar zelf lopen mochten we niet. Gearresteerd omdat we op onze vrije woensdagmiddag illegaal de kerk in waren geslopen. En ik de toren tot de haan had beklommen, hetgeen beneden op straat tot enige opwinding leidde. ‘Kees de Koster’ had ons daarom opgesloten en naar het balkon van de kerk aan de Ginnekenstraat geschreeuwd dat ie ons pas in de avond los zou laten. Om een half uur later toch maar de politie te bellen omdat we het orgel aangetrapt hadden. Intussen hadden we ook nog de brand in de sigaren van de organist gestoken, en een fles miswijn opgedronken – wat moet een organist daarmee?, vanaf het balkon proostend naar Kees.
Het was voorjaar 1965, dus het zou kunnen dat een van deze agenten ons toen verbaal onder handen genomen heeft. Voordat onze vaders aan het eind van middag uit hun werk een voor een tamelijk chagrijnig arriveerden (of deden alsof). De rest van dat jaar was ik niet veel woensdagmiddagen meer vrij.
In het Stadsarchief staan de namen erbij, bij de standaard Kever met kenteken EN-91-92: de agent die er naast staat is Jan van den Wijngaart, die destijds aan de Haagweg woonde.
Die achter het stuur zit ken ik nog wel van NAC: Jan Faes zittend in een dienstauto, van 28 februari 1925, overleden op 5 februari 1997).
De cabrio heb ik nooit gezien, het kenteken is niet te achterhalen. De datum waarop deze foto’s aan de rand van het Mastbos gemaakt zijn is niet bekend. Volgens het Stadsarchief tussen 1955 en 1960, de kentekenserie EN is van 1961. De cabrio, zo te zien aan de Burgemeester de Manlaan, is gedateerd ‘tussen 1955 en 1960’. Dat klopt denk ik, aan de wielen en het ontbreken van de richtingaanwijzers op de voorspatborden is te zien dat het er een uit een oudere serie is. De naam van de bestuurder is wel bekend: hoofdagent Piet Feskens. Ook een bekende Bredase ‘klep’. Hij nam afscheid in 1978.
‘Kees de Koster’, zoals de Bredase binnenstad hem kende, heette voluit C.M.A. Litzroth. Hij kreeg een jaar na onze arrestatie de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia opgespeld, maar ik geloof niet dat het een iets met het ander te maken. Mijn eigen bonus: op die woensdagmiddag in 1965 zat ik voor de eerste keer in een Kever. De rest is geschiedenis 🙂

Leave a Reply