Er zijn nijpender vraagstukken, maar als ik dan toch ergens wakker van moet liggen, dan maar van een luxe probleem: ethernet of wifi? Tijd genoeg gehad om na te denken nadat de verbouwing enkele maanden vertraagd werd door het onderschatten van de regelgeving.
Waardoor mijn optimistische opvatting dat het best zonder bouwvergunning kon, gelogenstraft werd, maar na het alsnog vervullen van mijn burgerplicht is de renovatie dan toch in het volgend stadium gearriveerd. De volgende stap: er moeten leidingen getrokken worden. Aangaande de klassieke pijpleidingen, die van het gas, water en licht, is het slechts kiezen tussen staal, kunststof of koper, koper buigt gemakkelijk, staal is goedkoper.
Dat komt goed, nijpender vragen betreffen mijn virtuele wereld. Ik ben er niet uit hoe tekst, beeld en geluid straks het huis binnenkomen en verdeeld worden tussen verschillende machines, beeldschermen en speakers. Omdat er voorzetmuren geplaatst moeten worden is het simpelste om overal maar gelijk naar ieder vertrek drie plastic leidingen extra te trekken: eentje voor ethernetkabels, eentje voor coax, eentje voor de toekomst. Die muren gaan, als het goed is, weer een tijdje mee, en wie weet laat KPN in 2005 ineens een glasvezelkabel uit de meterkast gekropen. Ze willen tenslotte televisie over internet aan gaan bieden, dus er zal toch iets moeten gebeuren om dat nobele streven te realiseren. Net als nu proberen de verkopers van draadloos je dan wijs te maken dat je het dat signaal vanaf de meterkast het beste draadloos kan verdelen, want dan hoef je geen sleuven te frezen en gaten te boren. Alleen al om het feit dat ik dan een lange neus kan maken gaan die pijpen de komende weken de muur in. Ze kosten bijna niets, en ze zitten niet in de weg. Wil je ze alsnog in gebruik nemen dan pak je een trekveer, een rol cat5- of coaxkabel, een paar stekkertjes en netwerkkaartjes, en binnen afzienbare tijd is je netwerk voor een paar stuivers op orde.
In de geruststellende wetenschap dat die plastic bypasses leeg liggen te wachten in de ingewanden van het huis, kan ik het natuurlijk niet laten om toch ergens een wifi hotspot op te hangen. Al is het maar om te proberen hoe de huidige staat van draadloos is, en het blijft leuk om te pielen. Sommige producten hebben daarbij mijn bijzondere belangstelling. Zoals bijvoorbeeld de Airport Express. Volgens een persbericht van Apple een dingetje ter grootte van een pakje sigaretten, dat je in het stopcontact plugt, en dat vervolgens een draadloze verbinding tussen je pc en de stereo in de huiskamer opstart. Het ding werkt volgens het 802.11g-protocol en is volgens Apple bij uitstek geschikt om de muziek van je iPod op de geluidsinstallatie af te spelen. Een vrij overbodige optie, want inplaats van de 150 euro kostende gadget is een kabeltje dat 3 euro bij een elektronicazaak kost, voldoende om hem als mp3 over je stereo speler te laten functioneren. Ik draai al maanden geen cd’s meer, omdat het nog even duurt voordat ik alle 7000 nummers om mijn iPod gehoord heb.
Aan de andere kant: het is natuurlijk wel chique om met je iPod in je borstzak door het huis te lopen terwijl het ding over alle speakers in huis wordt afgespeeld. Overigens ziet Apple ook nog andere mogelijkheden voor de Airport Express zoals het activeren van een instant draadloos netwerk op reis, of als spil in een breedbandnetwerk. Over Apple gesproken; als ik dat zou willen, zou ik als Europeaan nu ook digitaal muziek aan zou kunnen schaffen in de iTunes Music Store. Volgens Reuters gaat-ie volgende week dinsdag door Apple op een persconferentie in Londen geopend worden. Wil ik dat ook? Welnee, want zolang Weblisten.com en Allofmp3.com nog in de lucht zijn zou ik wel gek zijn. Terwijl advocaten en juristen elkaar wereldwijd het kot uitvechten over de vraag of die twee digitale marktkooplui in digitale muziek, de een vanuit Spanje, de ander vanuit Rusland, al dan niet legaal zijn, valt daar voor Apple niet tegenop te concurreren. Naar verwachting wordt de prijs die Apple gaat hanteren rond een Euro per nummer, oftewel ongeveer honderd keer zo duur als de Russische concurrent.
Hoe dat zich ontwikkelt horen we mettertijd vanzelf, het ging om de vraag hoe die al dan niet legale muziek te verdelen in huis. Er zijn inmiddels tientallen apparaten die daar een rol in kunnen spelen, waarbij ik een van de interessantste niet heb kunnen ontdekken in Nederlandse (web)winkels, maar tot nog toe alleen bij Amerikaanse leveranciers. Het is de Hauppage Media MVP, die een lekker ouderwets, bliksemsnel en degelijk lijntje legt tussen de computer, je televisie en je geluid: via een cat5 kabel en twee netwerkkaartjes. Er zit een afstandsbediening bij, zodat je vanaf je pc, of rechtstreeks vanaf je breedband, films, muziek, foto’s, wat je maar wil, naar je televisie of je versterker kan loodsen. Het apparaat is van binnen een heuse computer, die op Linux draait, en als je satelliet televisie hebt kun je daarmee ook nog allerlei prachtige grappen uithalen. Je kunt hem ook draadloos gebruiken, waarmee we terugkeren naar de prangende vraag waar deze column mee begonnen is: ethernet of wifi? Lees ik net op Webwereld dat er links en rechts nogal wat gedonder is tussen wifi en Windows XP. Stofzuigers, koelkasten, mobieltjes die het draadloze verkeer in de war sturen, terwijl data, en daarmee uw muziek, in een zwart gat verdwijnen. Terwijl de officiëe reactie van Microsoft met honderd procent zekerheid voorspeld had kunnen worden – ‘dat kan niet aan XP liggen’ – weet ik één ding nog zekerder: op plastic pijpen gaat de komende weken geen cent bezuinigd worden.