Hoi lieverd, ik zoek een leuke vent voor een ondeugend avontuur! SMS CHAT naar 9898 en wie weet klikt het! Lieve kusjes van Sanne xxx’.
Ik weet niet hoe het met uw populariteit en uw incasseringsvermogen gesteld is, maar ik begon het heen en weer van te krijgen van het dagelijkse sms’je van bovenstaand soort. Of van de sms-uitvoeringen van allerlei net zo bejaarde als geile moppen die iedere avond ongevraagd in mijn van bedrijfswege verstrekte mobieltje opdoken.
Ongevraagd en nooit besteld kost die flauwekul mijn baas me iets van anderhalve euro per bericht, als de spaarzame informatie die ik over desbetreffende nummer 9898 op internet heb kunnen vinden, tenminste klopt.
Omdat ik de rekening van mijn mobieltje nooit zie, kan ik dat niet zomaar verifiëren, maar dat zal wellicht vanzelf snel goed komen.
Al is het maar omdat, toevalligerwijze, net deze week een rondschrijven is verschenen met betrekking tot het privé-gebruik van de bedrijfsmobieltjes.
Vanzelfsprekend zijn tussen baas en werknemer allerlei relevante afspraken gemaakt over het rentmeesterschap van dat ding. Dus is er in die overeenkomst een bepaald bedrag vastgesteld voor de gesprekskosten en als dat overschreden wordt, zul je aan moeten tonen dat het beroepsmatig en in dienst van het bedrijf geweest is. Een hele normale afspraak, maar ik vrees dat-ie enigszins achterhaald is, zoals dat wel vaker gaat, door de zegeningen van de techniek.
Natuurlijk zijn er collega’s – kijk en luister even om uw heen – die oeverloos zitten te lullen in een gsm en die op die manier hun budget overschrijden. Maar als ik even na ga hoe lang die ongein met dat 9898 nummer nu geduurd heeft – en dat was minstens een maand – dan wijst een simpel rekensommetje uit dat er vandaag of morgen een alarmbel gaat rinkelen bij de boekhouding, als de telefoonrekening van meneer Krijnen ineens zestig maal anderhalve euro hoger blijkt te zijn dan een maand eerder.
Als ik op het matje geroepen word, breng ik twee argumenten mee. Punt één is – afkloppen! – dat ik geslaagd ben om er een eind aan te maken met behulp van internet. Door Google Nederlandstalige websites te laten doorzoeken op sms in combinatie met 9898, kom je op een aantal websites en forums terecht die gewijd zijn aan het opzeggen van ongewenste sms’jes. Een ervan bevat lijsten van de nummers van de afzenders, netjes geschikt naar verschillende categorieën zoals sport, ringtones, moppen, horoscoop en erotiek. Op de detaillist staan ongeveer 700 nummers, met de manier om een al dan niet of nooit aangegane overeenkomst te beëindigen. Hetzij door een bepaalde tekst te sms’en, of door een bepaald nummer te bellen of door een mail te sturen. Mijn lastpost – 9898 – stond er niet bij, maar een forum pagina die in de cache van Google terecht gekomen was, bood soelaas: SEX UIT naar 9898 sms’en, en nou maar hopen dat ik er voorgoed vanaf ben.
Mijn tweede argument: de eigenaar van het mobieltje, in casu mijn baas, zou er voor moeten zorgen dat mijn toestel en mijn nummer beveiligd zijn tegen dat soort grappen. Net zoals alle computers achter de firewall hangen, waar de content gescand wordt op virussen en er ook nog een virusscanner op iedere individuele machine draait, moet een mobieltje ook beveiligd worden. Zou het daarmee over zijn?
Nou, nee hoor, alles is tijdelijk, en zeker in de snelle wereld van internet en mobiele telefonie. Het wordt nog veel erger.
Van de zaak krijgen we ze nog niet, maar de jeugd loopt er al mee weg: moderne dingetjes waar veel meer mee kan. Praten, sms’en, mailen, internetten, foto’s maken en versturen en dan zal ik nog tientallen mogelijkheden vergeten. Maar ook wij krijgen die dingen straks vanzelf, want dan bezit het simpelste en goedkoopste instapmodelletje alle bovenstaande opties, terwijl er intussen weer nieuwe dingen uitgevonden zijn.
Het eerste voorbeeld van de ellende die de zegeningen onvermijdelijk zal vergezellen, is gearriveerd: Cabir, het eerste worm-virus dat de smart-phones, een mobieltje dat meer een computer is, lekker kan besmetten. Cabir is onschuldig, want alleen maar geprogrammeerd om te bewijzen dat het inderdaad werkt. Maar omdat Cabir werkt, komt er binnen de kortste keren een telefoonvirus dat net zoveel schade aan kan richten als de wormen Bug en Sasser op internet veroorzaakten.
Zo’n worm, geprogrammeerd door een grappenmaker, zou bijvoorbeeld alle adressen in je telefoonboek om zeep kunnen helpen of at random nummers aan andere namen gaan koppelen. Zo’n worm, geprogrammeerd door een crimineel, gaat vanaf jouw toestel geruisloos in het geniep 0900 nummers bellen en als je daar na een maand achterkomt, ben je duizenden euro’s armer. Zulke wormen zouden ook – want ze draaien immers op een kleine computer die toevallig als telefoon gebruikt wordt – in kunnen breken in bedrijfsnetwerken. Netwerkbeheerders die beginnen te zweten, moeten maar niet verder lezen, want het wordt nóg erger: NTT DoComo presenteerde eerder deze week de N900iL. Dat is een telefoon die net zo gemakkelijk doet waar-ie voor bedoeld is – bellen – als draadloos contact maken met een bedrijfsnetwerk, zodat er gratis via het Voice Over IP protocol gebeld kan worden.
De boekhouder die over de rekening van de mobieltjes gaat, zal dat gratis bellen een prachtig idee vinden, maar de it’er die de bijkomende implicaties begrijpt, zou van het idee alleen al grijze haren moeten krijgen.
Intussen vraag ik me af of ik echt van Sanne af ben en of mijn mobieltje vanavond om 09.30 voor de eerste keer in een maand zwijgt.
Vanwege het zomerschema was dit de laatste bijdrage tot medio september. Prettige vakantie. Let up uw mobieltje!