Qua mensenrechten valt er veel te verbeteren in China, maar als het om service gaat kunnen we een en ander van ze leren. Blijkens de ervaringen van onze correspondent Erwin Tuil, die meldt hoe men een ADSL-probleem in Peking oplost. Dat gaat zo: ADSL connect niet, Tuil belt KPN, wordt beleefd te woord gestaan, twee minuten later teruggebeld, twee uur later monteur aan de deur, probleem opgelost.
Hier gaat de verhuizing van mijn ISDN/ADSL anders: formulier invullen op website KPN. Datum bepalen, maar niet binnen vijf dagen, dus week vooruit geprikt. Twee dagen later mail terug: kan niet, KPN heeft 16 september gekozen. Nadere bijzonderheden volgen.
Paar dagen later brief in de bus: op 16 september moet iemand van 08:00 tot 13:00 thuis blijven om de monteur binnen te laten. Brief rept over ISDN en niet over ADSL, dus ik moet de helpdesk bellen. In China wordt opgenomen, maar in Nederland niet: tuut, tuut; al onze medewerkers zijn bezet.
Die Chinezen zullen bij Amerikanen in de leer geweest zijn, want bij een probleem op mijn webserver is is de logistiek hetzelfde. Mailtje naar support@verio.com, dat meteen terugstuitert, voorzien van probleem ID. Drie minuten later een handgeschreven mailtje: probleem opgelost, ID afgesloten. Minuut later piept mijn mobiel en verstrekt een vriendelijke techneut nadere bijzonderheden. Maakt niet uit of het in het holst van onze nacht is, of die van hun: echte 24×7 support. Voor 14.50 dollar per maand 1500 mb diskspace, 8 gigabyte traffic, en een zak vol toeters en bellen.
Techneuten die van onze bazen alles in Nederland moeten doen vragen wel eens waarom mijn weblog in Amerika woont. Die hebben het niet begrepen: herstart bovenaan deze column en lees hem nog eens.