Bitterballen of knakworst in plaats van kaviaar, geen Gordon of bigband op het podium, maar een lokale clown, pianist of stand-up comedian. De economische crisis heeft ook in de wereld van amusement, feest en catering zijn sporen achtergelaten, maar dramatisch is het volgens de betrokkenen geenszins. Kwestie van aanpassen en inspringen.
“Wie er geen last van heeft, is Huub Hangop”, aldus Victor Bakker van Kavel7, die het West-Brabantse multi-talent in de stal heeft, ‘Huub is honderd procent crisis-proof”.
Goed nieuws voor heer Hangop, maar hoe gaat het verder in de regionale entertainment-industrie?
Iets minder vrolijk: “Het is allemaal wel wat minder, zullen we maar zeggen”, aldus de in het Bredase Blushuis gevestigde Bakker. “In november en december hadden we nog nergens last van, maar vanaf maart is het minder geworden.”
De pijn zit hem voornamelijk in de afname van de bedrijfsfeesten, de activiteiten waar Kavel7, onder meer aanbieder van het concept ‘De Nacht van de Natte Zakdoek’, het van hebben moet.
Lichtpunt: Victor Bakker – persoonlijk ook actief als dj Funkievik – zegt duidelijke aanwijzingen te hebben dat het dieptepunt inmiddels gepasseerd is. Hetgeen volgens hem ook te danken is aan inspelen via een veranderde aanpak: “Rechtstreeks benaderen, via mailings, bellen, netwerken. Je laten horen, actief de boer op, je moet toch wat. Zaten we in een lager segment, dat van de kinderfeestjes en verjaardagen, dan hadden we het nu iets gemakkelijker gehad, denk ik.”
Als het om de evenementen, themafeesten en catering gaat, is De Arjan van Dijk Groep een heel grote. In Fort Sint Gertrudis in Geertruidenberg, ‘t Kruithuis Arsenaal in Woudrichem, Kasteel Dussen, Jayselings Royal Palace in Wernhout, het Arsenaal in Woerden, en nog 23 andere grote historische en hedendaagse toplocaties in Nederland kan gegeten, gefeest, gedanst en gedronken worden.
Halleluja horen we niet als we het hoodfdkwartier in Oosterhout vragen of er nog veel gefeest wordt in deze zware tijden. “De sector heeft flinke klappen gehad”, aldus woordvoerder Roland Ernst, “al mogen wij niet echt klagen.”
Dat komt volgens Ernst omdat de Arjan van Dijk Groep het vooral moet hebben van de grote bedrijfsfeesten. “Die gingen vrolijk door in november en in december, en ook nog in het voorjaar. Dat is logisch, want dat soort feesten is maanden van te voren gepland.”
Juist die sector kende volgens Ernst al een dalende trend, die zich ver voor de crisis aftekende. Gevolgen van die trend?
“Dat we al wat lager in de markt zaten, waardoor we geen harde klappen hebben gehad. We hebben nog niemand hoeven te ontslaan dit jaar. Het is nu allemaal wat kleiner, maar wel gezelliger. Tot twee, drie jaar geleden moest iedereen kaviaar, nu zijn het wat meer bitterballen.”
Dat gezellige past ook goed bij ons, in bourgondisch Brabant.
Volgens Quality Bookings uit Almere, een van Nederlands grootste artiestenbureaus, is de crisis goed voor die artiesten, die een goed verhaal te vertellen hebben, zoals cabaretiers met een aangepast programma. Advies van QB-eigenaar Robert de Vries aan schnabbelende artiesten: “Niet zomaar wat liedjes zingen, meerwaarde leveren aan marketing- en communicatiestrategieën; dat is jullie toekomst.”
Die boodschap zal voor Huub Hangop overbodig zijn. Diens ‘Wat ben je lelijk van dichtbij!’ scoort nog steeds lachsalvo’s, vooral als hij rechtstreeks gericht is tot de directeur op het bedrijfsfeest.