Krijnen.Com Krijnen.Com

De Rotterdamse brandgrens, zeventig jaar later

De Rotterdamse brandgrens is een twaalf kilometer lange lijn. De brandgrens is de verbinding tussen twee steden: de stad uit het interbellum en de moderne stad die na 1945 op de puinhopen van het verwoeste hart van de havenstad gebouwd is.
Afgelopen vrijdag Gisteren zeventig jaar geleden, op 14 mei 1940, stond het centrum van Rotterdam in brand. Door een bombardement dat minder dan een kwartier duurde, werd het oude hart van de havenstad vernietigd. Achthonderd Rotterdammers kwamen om, tachtigduizend werden er dakloos. Er werden 24.000 woningen, 32 kerken en twee synagogen verwoest.
Vier jaar geleden besloot het Rotterdamse gemeentebestuur tot de definitieve fysieke markering van de twaalf kilometer lange brandgrens. De door rode vlammetjes gemarkeerde brandgrens is klaar, vrijdag werd het bombardement met een uitgebreid programma herdacht, en werd het boek ‘Brandgrens Rotterdam 1930/2010’ aan burgemeester Aboutaleb aangeboden.
Het boek gaat niet over de oorlog en het bombardement, maar brengt de lezer terug naar een stad die niet meer bestaat. Het is een fascinerende kijk in het laatste decennium van het oude Rotterdam. Het boek neemt de lezer mee langs wat in mei 1940 de brandgrens zou worden.
Al bladerend wordt de lezer ooggetuige van het Rotterdam in de jaren dertig. Een havenstad die zichzelf graag profileerde als het grote voorbeeld Chicago, een stad die op de drempel van een nieuwe tijd wil moderniseren, maar die tegelijkertijd door een hevige crisis wordt geplaagd.
Binnen de brandgrens verrees de nieuwe stad, die een groot contrast vormt met het Rotterdam van de jaren dertig. De aanpak van het boek is verrassend: 265 pagina’s ben je in het Rotterdam van de jaren dertig, in je achterhoofd op weg naar de foto’s van de vliegtuigen en het bombardement.
Die komen niet: een pagina verder stap je van zwart-wit pardoes naar full color in het Rotterdam van vandaag. Met Rotterdammers van vandaag zittend, wandelend en fietsend op de brandgrens.
Het gaat te ver om te zeggen dat Rotterdam het bombardement en de brandgrens koestert, maar de stad is er wel in geslaagd om een voorbeeld af te leveren hoe met het verleden om te gaan. Met een complete website, met het boek, met de brandgrens zelf.
Drie wandelingen die het best in deze volgorde afgelegd kunnen worden: eerst de historische website waar de brandgrens ook op Google Maps uitgezet is, daarna door het prachtige boek, en uiteindelijk, liefst op een mooie meidag, de echte wandeling.
Historicus Paul van de Laar overhandigde vrijdag het eerste exemplaar.
Brandgrens Rotterdam 1930 |2010
Redactie: Atelier Brandgrens o.l.v. Paul van de Laar en Koos Hage
ISBN: 978 90 6868 538 1 Prijs: € 39,90
Gebonden uitgave 320 pagina’s, ruim 500 illustraties.
Uitgeverij THOTH, Bussum.
www.brandgrens.nl
vvvrotterdam.nl
https://krijnen.com/pdf/brandgrens-links.pdf
https://krijnen.com/pdf/brandgrens-rechts.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.