Het is niet de eerste muis die soelaas zou moeten bieden tegen RSI, en het zal niet de laatste zijn. De HandShoe muis van het Bredase Hippus is wel een van de weinige, zo niet de enige, die op wetenschappelijke wijze is ontwikkeld.
Al is er geen dubbelblind onderzoek aan te pas gekomen op de Erasmus universiteit en de universiteit van Maastricht. “Helaas onmogelijk”, aldus directeur Paul Helder, “om proefpersonen met onze muizen te laten werken zonder dat ze zien of voelen wat ze in hun hand hebben”.
Hippus en Cum Suis BNT, waar Helder ook directeur van is, zijn allebei een spin off van de Erasmus Universiteit. Met als doel het ontwikkelen van goede ideeën tot marktrijpe producten. Een van die ideeën die het gehaald hebben is de HandShoe Mouse.
In het penthouse in de Bredase binnenstad waar hij kantoor houdt laat Helder de vier modellen zien. Vorm en functionaliteit zijn gelijk, de verschillen zitten in de afmetingen. Voor grote handen, voor kleine handen.
De draadloze Hippus muizen scoren hoog bij de Nederlandse RSI-vereniging. Op een overzicht op de website van die club, een pagina met tientallen muizen, pads, en andere toepassingen ter voorkoming van hand, pols, arm en schouderklachten, staat Hippus fier bovenaan.
Helder expliceert dat RSI, in tegenstelling tot wat wel eens beweerd wordt, nog steeds een sluipend gevaar is. “Wat er de laatste jaren veranderd is”, zegt hij, “dat er minder over gepraat en geschreven wordt. Intussen heeft nog steeds één op de zes werknemers last van klachten die door het werken met computermuizen veroorzaakt worden”.
Klachten die voor het grootste gedeelte voorkomen kunnen worden. “Door het optillen van de vingers, maar ook door het grijpen en knijpen met te kleine standaardmuizen worden er spieren onnodig belast. Daardoor ga je dieper liggende nekspieren aanspannen, waardoor bloedvaten en zenuwen tussen het sleutelbeen en de ribben bekneld raken. Dat leidt op termijn tot klachten. Dat zijn geen verkooppraatjes, maar allemaal gegevens die blijken uit meerjarig wetenschappelijk onderzoek. Wij hebben jarenlang echt alles gemeten, we weten waar het over hebben”.
De ontwikkeling van de HandShoe Mouse is gebaseerd op het realiseren van ontspanning. “Dat proberen we op twee manieren te bereiken”, aldus Helder, “door de vorm hoef je je de vingers niet meer op te tillen om niet de knopjes in te drukken. Bovendien zorgt de vorm ervoor dat je niet meer hoeft te grijpen of te knijpen”.
Paul Helder heeft een uitgesproken mening over onderzoeksmethodes waarbij de resultaten op basis van enquêtes tot stand komen. “Lees je weer zo’n verhaal in een krant waarin staat dat het werken met computer geen oorzaak van RSI klachten zou kunnen zijn. Dat is dan een stelling, maar niet meer dan dat. Als je het goed gaat meten, volgens wetenschappelijke methoden en daar je statistieken uit haalt, dan constateren wij dat ruim een kwart van de Nederlandse bevolking last heeft van hand-, pols-, arm-, nek- en schouderklachten. Bovendien heeft emiritus professor Snijders in een fundamenteel onderzoek aan het Erasmus MC wel degelijk vastgesteld dat bij het gebruik van een standaard computermuis spierbelastingscondities optreden die dat soort klachten veroorzaken”.
Helder wijst op een zijns inziens merkwaardige discrepantie tussen IT en P & O. “Als je kosten en optimale prestaties gaat evalueren moet je niet alleen het verzuim in beeld brengen, maar ook de efficiëntie. Van de IT afdeling wordt verwacht dat systemen optimaal presteren met een minimale downtime. Je zou op dezelfde manier naar je personeel moeten kijken: dat het optimaal kan functioneren en niet hoeft te verzuimen door oneigenlijke psychische of fysieke belasting.”
Een HandShoe mee naar huis genomen wordt in ieder geval één claim van Helder waar gemaakt: “Nee, een handleiding is niet nodig. Je steekt de dongle in een usb poort en dan werkt-ie, op iedere machine. Je zal hem wel af en toe op moeten laden via de USB kabel.”
Dat klopt. Zowel op de Dell op de krant als op de MacBook Pro en de iMac thuis doet de muis onmiddellijk zijn werk als de mini-dongle in een usb poort gestoken wordt. Het apparaat ligt prettig onder de hand, de uitslag van de cursor is vrij groot. De reden daarvoor is volgens Helder dat je de muis zelf op die manier nauwelijks hoeft te bewegen. Verder is het een standaard muis: drieknops en een scrollwieltje, al zal de derde knop buiten de CAD CAM wereld nauwelijks gebruikt worden. Hoeft ook niet, hij zit niet in de weg.
Aan een review ga ik niet beginnen. Om te beginnen heb ik na twintig jaar intensief muisgebruik nog nooit een klacht gehad. Mijn eerste machine met muis was een Tulip 286, begin jaren negentig. Het zal mazzel zijn, maar ik tel de zegening van kennelijk ontspannen spieren, en bovendien zou ik de Mighty MacMouse niet meer kunnen missen.
Een betere reden om het niet te doen: het zou geen recht doen aan de ontwikkeling van de muis. Ik kan me voorstellen dat de HandShoe Mouse een soelaas openbaring zou kunnen zijn voor andere gebruikers, maar die moeten hem zelf uitproberen.
Link: Google: HandShoe Mouse
Link: A mouse called Horse
Link: Fabels over werkhouding
Link: Adviezen werkhouding