De vraag is wat het mooiste is: het museum of wat er in staat? Het nieuwe Louwman Museum wordt door iedereen de hemel ingeprezen. Door architectuur-liefhebbers én door autogekken. Een uniek gebouw van rode baksteen, gedekt in grijze leisteen. Fans van de wereldberoemde architect Michael Graves staan bij de ingang in de grote hal hun nek te verrekken, het indrukwekkende plafond bewonderend. Zij die voor de auto’s komen wurmen zich erlangs, op weg naar bij de overweldigende collectie.
Link: Photo Gallery op Google Photos
PDF: Linkerpagina (1.9 mb)
PDF: Rechterpagina (1.9 mb)
Het Guggenheim van de internationale automobielmusea wordt het nu al genoemd, nog geen twee weken na de opening. De collectie: 230 indrukwekkende voertuigen, en een collectie automobile kunst in duizenden parafernalia, schilderijen, sculpturen en affiches. Uitgestald over 10.000 vierkante meter expositieruimte in een uniek gebouw. Het park eromheen, vroeger het historische landgoed Reigersbergen op de grens van Den Haag en Wassenaar, is ontworpen door landschapsarchitect Lodewijk Baljon.
Veertien dagen geleden werd het museum geopend door Koningin Beatrix. Die te voet of de fiets had kunnen komen: zij is de buurvrouw. Overigens een van de buren die zich de afgelopen jaren niet gemengd heeft in de bezwaarprocedures die andere buren wel tevergeefs aangespand hebben. Majesteit werd opgehaald met de AA-49, een Minerva uit 1925, ooit aangeschaft door Prins Hendrik. In het museum moet ze nog enkele ‘oude bekende’ tegen gekomen zijn, auto’s van staatslieden waarin zij als kind of als staatshoof ongetwijfeld een keertje rondgereden is. Zoals de groene Ferrari 500 Superfast Speziale van wijlen haar vader Prins Bernhard. Er zijn er maar 37 van gebouwd, deze door zijn goede vriend Enzo Ferrari op maat afgeleverd, met een chique bisquitlederen interieur.
Restaureren of zo laten? Soms is een klassieker zo slecht dat-ie wel gerestaureerd moet worden, soms hoeft een ontdekking alleen maar gepoetst een aangeslingerd te worden. In het Louwman Museum staan enkele historische automobielen, die na een langdurige restauratie in nieuwstaat verkeren. Het fascinerende van de collectie is echter dat het overgrote deel van de zeldzame voeruigen oorspronkelijk, ongerestaureerd is.
Zoals de op één na oudste auto ter wereld, De Dion Bouton & Trépardoux uit 1887, mét krassen en gebruikssporen uit de negentiende eeuw. De oudste auto ter wereld staat er ook, maar dat is de enige kopie in het museum. Een tot op de millimeter nagebouwde Benz Patent Motor Car, die in 1886 het licht zag.
Trek voor voor een wandeling over de drie verdiepingen minstens een halve dag uit. Langs majestueuze luxe automobielen uit de jaren twintig en dertig de eerste pogingen tot betaalbare gezinsauto’s. Zie de de verschillen tussen de Amerikaanse, Japanse en tientallen verschillende Europese autoculturen.
Er zijn bubble cars, steam cars, elektrische auto’s en historische racers van onder meer legende Tazio Nuvolari. De excentrieke Swan Car uit 1910, een hybride Woods uit 1917, de Jaguar D-type waarin Flockhart en Bueb in 1957 Le Mans wonnen. De originele Aston Martin DB5 van James Bond, met mitrailleurs, uitschuifbare messen, rookgenerator, kraaienpotenstrooier, radar en schietstoel.
Fascinerende auto’s met een uniek verhaal. Zoals de Brooke Swan Car en de Butcher Car. De carosserie van de Swan Car is als een zwaan die door het water glijdt. In 1910 gebouwd in opdracht van een excentrieke Brit, Scotty Matthewson. Die wilde er de Britse elite in Calcutta mee shockeren, en dat lukte wonderwel. Tijdens zijn eerste rit veroorzaakte zoveel auto paniek en chaos, dat de politie ingeep. De Swan Car werd verkocht aan de maharadja van Nabha, om zeventig jaar lang in de vergetelheid te verdwijnen. In 1991 kocht Evert Louwman, met zijn museum toen nog in Raamsdonskveer gevestigd, het door de ratten aangevreten wrak. De restauratie betaalde zich twee jaar later terug toen de auto het prestigieuze concours d’élégance op Pebble Beach in Californië won.
De Butcher Car is de Mercedes 500K Special Roadster van 1936, die dertig jaar lang opgeslagen stond in een schuur achter een Britse slagerij. Eenmaal ontdekt werd hij op een veiling verkocht aan een Zweedse verzamelaar, die de wagen in Duitsland liet restaureren. Het is een wagen die nu op een veiling enkele miljoenen Euros op zou brengen.
Het Nederlands mobiele erfgoed is ook goed vertegenwoordigd. Met de grootste collectie Spykers wereldwijd, de laatst overgebleven Eysink uit Amersfoort en een protype van de alleerste DAF 600 uit 1957, ongerestaureerd, rijdend. Daarnaast omvat de collectie ook andere auto’s met een Nederlandse historie, zoals de oranje race-Porsche van jonkheer Carel Godin de Beaufort. In eenzelfde oranje 718 kwam hij in 1964 op de Nürburgring om het leven, dertig jaar oud.
In Den Haag is het Louwman Museum terug op historische grond. Piet Louwman, de vader van de huidige eigenaar Evert, kocht in 1934 zijn eerste museumstuk. Het was een Dodge uit 1914, steeds prominente aanwezig in de huidige collectie heeft. In 1969 opende het museum in Leidschendam onder de naam Nationaal Automobiel Museum, maar verhuisde in 1981 naar Raamsdonksveer. Evert Louwman koos weer voor Den Haag vanwege de representatieve omgeving, omdat die volgens hem recht doet aan zijn unieke en collectie.
Dat doet de catalogus ook; een boekwerk om door een ringetje te halen. Net zoals het gebouw, net zoals de inhoud.