Zieke rokers en hun gezonde bezoekers in de regio kunnen opgelucht ademhalen: ze kunnen rustig doorpaffen. Zolang het duurt: twee ziekenhuizen in het noorden hebben de wettelijke rookregels zelf aangescherpt. Een trend die op termijn aan zou kunen slaan in de rest van het land.
Medisch Spectrum Twente heeft álle rookruimtes gesloopt en een totaalverbod afgekondigd op de terreinen van het ziekenhuis, zowel binnen als buiten. Bij ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen verdwijnen de peukenbakken buiten, al handhaaft dat ziekenhuis nog wel twee ruimtes met afzuigkappen. Een voor de patiënten, een voor het personeel.
Hoe kijken de ziekenhuizen in West-Brabant tegen hun rokende patiënten en hun bezoekers aan?
Een woordvoerder van ziekenhuis Lievensberg laat weten dat er aan het rookbeleid in Bergen op Zoom op korte termijn niet gaat veranderen. “Er is hier nog een rokersruimte waar patiënten en bezoekers van gebruik kunnen maken. Verder is er een binnentuin, een soort patio, waar ook gerookt mag worden, en er staan asbakken aan weerskanten bij de hoofdingang.”
Lievensberg zegt het ontmoedigingsbeleid van het Heerenveense ziekenhuis met belangstelling te zullen volgen. “Als dat een trend is, dan zullen we die verkennen. Het zou kunnen dat na een evaluatie hier tezijnertijd het een en ander zal veranderen, maar op dit moment zijn er geen concrete plannen.”
Klachten van niet-rokers die last hebben van de rokers bij de ingang zegt het ziekenhuis tot op heden nog niet ontvangen te hebben. Gevolg van het gegeven dat de rokers niet in het pad van de niet-rokers staan. “We hebben vrij brede en ruime ingang hier. Passerende bezoekers hebben er kennelijk geen last van”.
Ook in de vestigingen van het Sint Franciscusziekenhuis in Roosendaal maken ze er nog geen probleem van. “Zowel binnen als buiten hebben we nog een rookruimte voor bezoekers en patiënten”, aldus een woordvoerder, “en bij de ingangen staan asbakken of vuilnisbakken.”
Zij denkt dat een algeheel rookverbod buiten niet zoveel zin heeft, omdat controle erop moeilijk zo niet onuitvoerbaar is. “Als je het buiten ook gaat verbieden en er is geen rookruimte meer, dan vind je straks overal op de parkeerterreinen peuken. Dat zie je nu ook al bij de banken die buiten staan, en waar op bordjes verzocht wordt om niet te roken. Een verbod buiten gaat niet werken, als je het mij vraagt. Nee hoor, vooralsnog gaat er aan ons rookbeleid hier niets veranderen.”
Bij het Amphia, met vestigingen in Breda en Oosterhout mag ook doorgerookt worden, maar binnenkort niet meer voor de deur. Binnen blijven twee afgeschermde ruimtes voor patiënten en bezoekers beschikbaar. Een tiental meters linksvoor de hoofdvestiging aan de Molengracht in Breda is een ‘rookabri’ geplaatst. Daar zullen vanaf september alle buitenrokers verwezen worden die nu op een van de bankjes onder de luifel een peuk opsteken.
“Enerzijds naar aanleiding van klachten van niet-rokende bezoekers”, aldus woordvoerder Truus de Bruyn van het Amphia, “anderzijds omdat we ook een signaal mee af willen geven. Roken en gezondheid gaan niet samen, dus als ziekenhuis moet je geen entree hebben waar bezoekers door de rookwolken moeten lopen om de ingang te bereiken.”