Bijna klaar: het grootste indoorsportcomplex van Nederland. De gigantische Sportboulevard Dordrecht is ontworpen door Hooper Architects uit Oosterhout. Van de onderkant van de heipalen tot en met de top van de vlaggenmasten en de bliksemafleiders is het complex ontworpen door Hooper. Een klus waar Paul Hooper en zijn team ruim zeven jaar mee bezig zijn geweest.
BN/DeStem: Hooper.pdf (pdf, 1.2 Mb).
Het gebouw is in stappen gedeeltelijk in gebruik genomen, volgende maand wordt het officieel geopend.
In Dordt zouden ze een lange neus kunnen maken naar Rotterdam. In de havenmetropool is nog steeds geen vijftig meterbad te vinden en ook geen overdekte schaatsbaan. Dat komt goed uit, want onder de één miljoen gebruikers die exploitant Optisport per jaar verwacht, weten waarschijnlijk de nodige Rotterdammers de weg naar de Sportboulevard te vinden.
Maar ook de wedstrijdzwemmers uit West-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland.
Dordrecht is twee jaar geleden door Jacco Verhaeren, technisch directeur van de zwembond, al aangewezen als een van de vier regionale trainingscentra. Volgens Verhaeren is de Sportboulevard nu de eerst aangewezen kandidaat voor het derde volwaardige topzweminstituut, na Eindhoven en Amsterdam.
Totale oppervlakte: 34.000 vierkante meter, kosten ruim 50 miljoen euro.
Hoe haal je zo’n prestigieus project binnen?
“Goed je best doen”, aldus de in Birmingham geboren en getogen Paul Hooper, die in 1971 in Nederland verzeild raakte via zijn vrouw. “Het scheelt natuurlijk dat we altijd sterk vertegenwoordigd zijn in sports and leisure. In die sector kunnen we een mooie portfolio laten zien.”
Bureau Hooper Architects begon in 1974 in Chaam en verhuisde zes jaar later naar Tilburg. In 2001 werd de huidige locatie in Oosterhout in gebruik genomen. In de portfolio zitten veel sportcentra waarin op nogal wat plaatsen in Nederland getennist en gezwommen wordt.
Mede dankzij zijn Britse achtergrond heeft Hooper ook een aantal projecten in zijn geboorteland ontworpen, waaronder trainingscentra voor de Britse Tennisbond (LTA) en Wimbledon. Het grootste en meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld dat alle winsten doorsluist naar de LTA, daarom een van de rijkste sportbonden van de wereld.
“Maar een topper afleveren lukt ze maar niet”, lacht Hooper, “Andy Murray is een Brit zolang hij wint, maar als hij verloren heeft is het weer een Scotsman.”
Bureau Hooper heeft niet alleen maar lijnen getrokken en blauwdrukken geproduceerd.
“We hebben het hele bouwproces mede gestuurd, ook de integratie tussen de constructie en de technische installatie. Verder hebben we voor de gemeente Dordrecht alle investeringsramingen, de budgettering en alle begrotingen opgesteld.”
Het eerste ontwerp is letterlijk op de achterkant van een bierviltje getekend. Hij laat een van de eerste schetsen zien. Wat rode en blauwe lijnen, een cirkel en een paar rechthoeken, pijlen en looplijnen. “Dat was het idee, dat je in het hart binnenkomt en vanuit de entree overal binnen kan kijken. Rechts zie je mensen Friesche, links zie je ze zwemmen, in de verte zie je mensen turnen.”
De Sportboulevard ligt aan de N3, pal tegenover het Albert Schweitzer Ziekenhuis. In de gebouwen is duizenden vierkante meters glas gebruikt.
“Bewust uitnodigend”, aldus Hooper, “er komen op die weg duizenden mensen per dag langs en die worden hopelijk geïnspireerd door alle beweging.”
Wie daar niet op zaten te wachten, waren de leden van de naturistische sportvereniging Goed Af. Vanwege alle nieuwe openheid moesten de naaktzwemmers, die sinds jaar en dag hun baantjes trokken in het oude Aquapulca, naar Zwijndrecht verkassen.
Het is 2010. Ook al is dat bierviltje inmiddels acht jaar oud, het toverwoord is duurzaam.
Was dat niet lastig, zwembaden die verwarmd moeten worden en ijsbanen die bevroren moeten worden in hetzelfde project?
Hooper veert enthousiast op; zo duurzaam en energiezuinig mogelijk bouwen blijkt zijn stokpaardje. “Helemaal niet. Een uitgelezen kans was dat om gebruik te maken van warmte- en koudeuitwisseling. Daar hadden we al veel ervaring mee. Kijk maar om je heen.”
Hooper Architects zit in Oosterhout op Hoevestein, pal aan de A27, in het gebouw naast de kenmerkende America Tower.
“Ook door mij gebouwd”, zegt hij, zonder een spoor van valse bescheidenheid. “Net als ons eigen gebouw. Er zit geen kachel in. Op het dak staan vier compressoren die de warmte uit de lucht halen. Of het buiten nou 35 graden is, of min 18, dat is voldoende. Er hoeft echt geen gas of stookolie verbrand te worden om een gebouw te verwarmen zonder kooldioxide te lucht in te sturen. Zo werkt het ook in Dordrecht, maar daar wordt gebruik gemaakt van warmtepompen. De warmte die je weghaalt om ijs te maken, breng je naar het zwembad om het water te verwarmen.”