Het complete wagenpark van Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Brabant Midden-West-Noord wordt vervangen. In totaal gaat het om 52 nieuwe wagens. In augustus werden al zevenentwintig nieuwe wagens in gebruik genomen, in september volgden er weer vijf. De resterende wagens arriveren de komende vier jaar in fasen.
In de krant: Ambulances (PDF, 1.9 mb).
Ze kosten een paar centen, maar dan heb je ook wat: de nieuwe ambulances van de RAV. Kaal opgeleverd kost de nieuwe Mercedes-Benz Emergency Sprinter 319 CDI 120.000 euro, maar als-ie helemaal ingericht en uitgerust is, schiet de prijs over de twee ton heen.
De vertrekhal aan de Chaamsebaan, pal aan de oprit van de snelweg waar A58 en A27 een paar kilometer één zijn, heeft wel wat van StarTrek. Er staan drie splinternieuwe smetteloze ambulances naast elkaar te wachten op mogelijk onheil.
“Ik zou de foto’s nu maar maken,” zegt Caspar van den Brandt tegen de fotograaf. “Nu staan ze er nog, maar ze kunnen binnen één minuut zomaar alle drie verdwenen zijn.”
De Duitse V6 common rail diesels draaien niet, maar toch zijn de uitlaten aangesloten op een zacht zoemende afzuiginstallatie. “ARBO-eisen”, aldus Ad Ockeloen. Ockeloen is de wagenparkbeheerder van RAV Midden West Noord, Van den Brandt de clustermanager. “Ook al hoeven de wagens niet meer dan hun eigen lengte te rijden voor ze buiten staan, toch moeten de uitlaatgassen dan afgezogen worden.”
Ad Ockeloen doet voor hoe het werkt. Als hij de motor start, schuift de deur voor de ambulance open. Als hij de wagen naar buiten rijdt, volgt de slang aan de uitlaat, om op het laatste moment automatisch afgekoppeld te worden. Terwijl de wagen rijdt drukt hij op een andere knop. Aan de binnenkant naast de achterwielen zakt een draaiende installatie. Het zijn automatische sneeuwkettingen die de troep voor de wielen wegslaan en tegelijkertijd onder de wielen door draaien.
In een wachtkamer boven, die wel iets weg heeft van die bij de huisarts of tandarts, wachten bemanningen op wat komen gaat. In volle uitrusting, vierentwintig uur per dag. “Kijk”, wijst Van den Brandt, wijzend op het navigatiedisplay, “dit is echt heel mooi.”
Het is de professionele uitvoering van een navigatiesysteem, waar iedereen wel eens aan gedacht zal hebben als hij naar een stuk opgebroken weg geloodst blijkt door zijn digitale wegwijzer. Met het CityNav systeem hoeft de bemanning van de ambulances daar niet bang voor te zijn. “Op het moment dat de ambulance opgeroepen wordt, is de route door de meldkamer al ingevoerd”, aldus Van den Brandt. “Bovendien worden alle gegevens dagelijks geactualiseerd aan de hand van de actualiteit. Geen opgebroken wegen op onze route, en ook geen nieuwe plaatjes van de gemeente.”
In toekomstige versies van CityNav zal de bemanning in staat zijn om verkeerslichten op hun route te beïnvloeden. Ook zullen de ontwikkelingen in de verkeerssituatie straks in real-time door het systeem verwerkt worden, zodat het systeem altijd de op dat moment snelste route zal aangeven.
Ockeloen en Van den Brandt hebben er beiden een decennium of drie in, op en onder de ambulances opzitten. Ze weten precies waar de gemeenten in hun gebied het vroeger mee deden. Waar in Breda de zieken en gewonden vroeger bijna altijd in Mercedes stationswagens werden vervoerd, stapte men later over op Chevrolet. Maar er zijn ook gemeenten waar Opels, of Volkswagens gebruikt werden.
“De voordelen van een uniforme keuze liggen voor de hand,” aldus Van den Brandt, “zowel in aanschaf als in onderhoud. Het zou me niet verbazen als ooit in het hele land dezelfde dienstwagens gebruikt zullen worden.”
Groter, mooier, ruimer, handiger, beter, sneller, zuiniger en veiliger
Het testprogramma van de Mercedes-Benz Emergency Sprinter 319 CDI heeft twee jaar in beslag genomen. Alles aan de nieuwe ziekenwagen is beter dan zijn voorgangers. Groter, mooier, ruimer, handiger, beter, sneller, zuiniger en veiliger.
De nieuwe Stryker brancards kunnen nu patiënten met een gewicht tot 228 kilo aan, waar de oude Ferno’s maar 150 kilo mochten dragen. Alle wagens zijn uitgevoerd met luchtvering en een zeventraps automaat. Daardoor krijgen de gewonden of zieke passagiers zo weinig mogelijk schokken te verduren tijdens de rit.
Zowel in de cabine als aan de buitenkant zijn er allerlei uitschuifbare, uitklikbare, uitvouwbare en uitneembare apparaten, dozen en koffers. Op iedere kubieke centimeter heeft alles zijn eigen plaats, van infuusnaalden tot spuiten, van verband en neksteun tot beenspalk en andere stabiliseerders. Via de twee deuren links en rechts en de grote deur aan de achterkant, kan het personeel blindelings vinden wat nodig is.
Om alle knoppen en apparaten ook in het donker zonder nadenken te kunnen vinden wordt de bemanning op militaire wijze getraind.
Via een Europese aanbesteding werd de Duitse fabrikant Wirtmarschen Ambulanz- und Sonderfahrzeuge GmbH gekozen. Overigens worden inmiddels bijna driekwart van alle nieuwe ambulances in Nederland gebouwd op basis van een 319 CDI.
De wagens die vervangen worden, worden zoveel mogelijk geschonken aan ziekenhuizen of ambulancediensten in de derde wereld. Zo verhuizen er de komende tijd twaalf afgeschreven ziekenwagens via projecten in Zundert en Heusden naar Indonesië en Namibië.