De meeste mensen die iets bewaren op de cloud denken dat de cloud voor eeuwig is. Dat alles wat je daar parkeert op Hyves, LinkedIn, FaceBook, in Google Gmail, Documents, of the Buzz daar in een virtuele kluis staat. Waar niemand bij kan komen, waar alles netje voor je bewaard wordt.Misschien is dat meestal ook zo, maar het kan geen kwaad om je eigen spullen op meerder plaatsen op de cloud, én op een fysieke lokatie naar keuze te bewaren.
Probleem: hoe doe je dat? Op de sociale netwerken staat geen button waarmee je via één klik je eigen spullen kan downloaden.
Sebastian Hagens en Adri van Tilburg hebben er iets op gevonden, iets voor gemaakt. Naar een idee van Sebastian hebben ze een applicatie ontworpen en ontwikkeld genaamd HVSbackup. Met hun applicatie kun je in één keer downloaden wat je zelf ooit op je eigen Hyves hebt achtergelaten, en veilig stellen.
Zelf heb ik geen account op Hyves. Was dat wel zo dan zou ik alles wat ik daar deponeer als mijn geestelijk eigendom beschouwen. De kleine lettertjes van Nederlands grootste socialnetwork site heb ik er niet op nagelezen, dus ik weet niet of mijn aanname juridisch klopt.
Hoe dan ook; ik zou er zelf wel voor zorgen dat ik ieder woord, iedere foto, iedere video die ik het bewaren waard acht, zelf ergens anders geparkeerd heb. Op een schijf of een stick, of ergens anders op de cloud. Better safe than sorry, door schade en schande wat wijzer geworden: van alles van waarde is driemaal een back up opgeslagen, fysiek van elkaar verwijderd.
Vroeger was alles anders. De meeste telefoongesprekken die je voerde werden niet opgenomen, de brieven die je schreef verdwenen op het moment dat je ze in de bus van de PTT (zo heette dat vroeger) stopte. Sommige spionnen of overheidsdiensten namen telefoongesprekken op, en er zullen ook wel particulieren geweest zijn die een carbon doorslag of, later, een kopie van hun brieven bewaarden. Foto’s bewaarden we allemaal, in volgepropte laden of in nette albums, en negatieven gooiden we ook niet zomaar weg.
Destijds dacht ik er niets eens bij na dat mijn gesproken en geschreven woorden nooit voor het nageslacht bewaard werden. Wel heb ik ergens nog een doos met papieren replies in de vorm van brieven of kaarten uit mijn jeugd. Die papieren replies uit de seventies refereren soms aan iets wat ik kennelijk zelf geschreven heb, maar ik heb geen sent-bak uit die jaren, geen threads, geen back-up.
Met internet en de sociale netwerken is de mogelijkheid gekomen om alles wat je doet, zegt, schrijft en maakt, te bewaren. Ik vraag me zelf ook wel eens af wat de zin is, maar ik kan het niet laten. Ik ben verslaafd aan bewaren, én aan backuppen. Gelouterd na een paar digitale bijna-dood ervaringen bewaar ik alles driedubbel, ver van elkaar verwijderd, op de cloud, op sticks en disks. Misschien maar beter ook, gezien de inhoud van sommige brieven.
De 24-jarige Hagens is dit jaar afgestudeerd aan de kunstacademie AKV/St. Joost in Breda. Hij woont in Hoeven en heeft zich als creatief technisch starter gevestigd in Het Blushuis in Breda. Root:\ was zijn afstudeerproject wat een metafoor is voor een online digitale opslaglocatie waar je al jouw digitale eigendommen op het web kunt opslaan en bewaren. Vanuit dit project is HVSbackup ontstaan, een eerste applicatie in een reeks van meerdere waarmee je kunt ophalen wat van jou is op alle social media. Op de website www.hvsbackup.nl staat het simpel uitgelegd, net zoals hij het op zijn werkplek in het Bredase Blushuis vertelt.
– Moeten we ons zorgen maken?
”Ik denk het wel. Al je digitale eigendommen staan versplinterd op het net. Ik ben niet bang dat bijvoorbeeld Hyves van de een op de andere dag onderuit gaat of verdwijnt, maar toch zou je alles zelf op moeten slaan op minstens één plaats. Dan weet je zeker dat je zelf alles hebt wat van jou is, en dat je er altijd bij kunt als er elders iets fout gaat.”
Dat er iets fout kan gaan heeft hij zelf al vroeg ondervonden. “Toen ik twaalf was heb ik mijn eerste website gebouwd, stuffgames.com. Die is helaas na een crash verloren gegaan. Alles bleek voorgoed spoorloos.”
– Hoe werkt je applicatie?
”Mijn eerste doel was om een mogelijkheid te creëren waarmee je op een simpele manier je digitale eigendommen op kunt halen. Met HVSbackup download je jouw Hyves-eigendommen naar je eigen computer.”
– Je eerste doel is Hyves. Wat vinden ze er daar eigenlijk van?
”Ik ben deze week bij ze op bezoek geweest in Amsterdam. Het was een prettig gesprek, ze vonden het een interessant concept, en ze leggen me niets in de weg.”
– Ben je niet bang dat ze zelf zo’n tool ontwikkelen en aanbieden?
”Op dit moment niet. Hun belang is om mensen naar Hyves te halen en ze daar te houden. Bovendien hebben ze genoeg aan hun hoofd, want ze groeien nog steeds hard, en er is een tekort aan ontwikkelaars. HVSbackup is ook niet verbonden aan Hyves.”
Hyvers die alles wat ze opgeslagen hebben in één actie willen downloaden, kunnen op de website van HVSbackup voor vijf euro een stukje software kopen en downloaden. Wie dat installeert kan met één actie zijn foto’s, krabbels, vrienden, blogs en wiewatwaar’s vanaf Hyves downloaden.
En bewaren, elders op de cloud, of op een stick of schijf in een brandkast