De beste manier om een glijpartij met de auto te voorkomen is op tijd van huis te gaan en zo rustig mogelijk te rijden. Het is een nogal voor de hand liggende waarheid, die altijd overeind blijft, in wat voor omstandigheden je ook op weg gaat.
Link: Factsheet SWOV
Droog of nat, sneeuw of ijzel, haastige spoed is zelden goed. “Het belangrijkste blijft om op tijd van huis te vertrekken,” aldus René Blom van de gelijknamige rijschool met vestigingen in Breda, Etten-Leur en Tilburg. “De meeste ongelukken gebeuren nog steeds omdat mensen zich haasten en te hard rijden”. Volgens Blom is het van belang is dat er zo weinig mogelijk krachten op de auto komen. “Geen handrem gebruiken als je begint te slippen, rustig optrekken bij het stoplicht, vroeg gas loslaten en rustig afremmen. Als je de koppeling indrukt, past de draaisnelheid van de wielen zich aan het wegdek aan.”
Maar wat doe je als je in een automaat rijdt, zonder koppelingspedaal? “Gewoon in de stand neutraal zetten”, vult Reggy Heijens zijn collega Blom aan, “dat is hetzelfde als in een handgeschakelde auto de koppeling indrukken. De wielen worden niet meer aangedreven.”
Het wekt geen verbazing dat zowel Blom als de ANWB het daarnaast een goed idee vindt dat iedere automobilist een slipcursus volgt. Beide instituten leveren immers verschillende soorten grip- en slip cursussen en trainingen.
Staan de cursisten in rijen voor de deur, na de gladheid van de afgelopen weken? Daar blijkt geen sprake van. Beiden zeggen geen extra aanwas te hebben van geschrokken automobilisten. “Onze trainingen, die allemaal in Lelystad gehouden worden, zijn tot half januari volgeboekt,” aldus een woordvoerder van de ANWB. “Maar die reserveringen zijn allemaal voor de winter gedaan. Voor cursussen vanaf 15 januari 2011 kan nu weer ingeschreven worden. Wellicht dat we daar een effect van merken, maar dat hebben we tot nog toe niet geconstateerd.” Bij de ANWB gaan alle trainingen gewoon door, “zolang de cursisten kunnen komen. Ook in Lelystad ligt nu uiteraard sneeuw, maar dat verhoogt de pret alleen maar.”
Blom doet deze week geen trainingen meer, dat heeft te maken met de kerstvakantie. “Op onze baan ligt een epoxylaag,” zegt Heijens, “als we die natspuiten dan krijgen we de omstandigheden van platgereden sneeuw. Er verandert niet zoveel met een echte laag sneeuw. Al passen we sommige trainingen een beetje aan.”
Volgens de woordvoerders van Blom en van de ANWB zit iedereen die voor de eerste keer in een auto met 70 kilometer per uur de grip kwijtraakt, tijdelijk met de bibbers achter het stuur. “Dat is iets heel anders dan een slip maken met een vaartje van 30 of 40 kilometer. Je kan niemand vanaf een stuk papier leren hoe te handelen.”
De ANWB wil daarom ook geen mondelinge of schriftelijke aanbevelingen verstrekken. “Behalve dan dat je altijd moet zorgen dat je het voertuig dat je bestuurt tot stilstand kunt brengen binnen een redelijke afstand tot een ander voertuig of obstakel. Zo staat het in de wet.”
Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) hebben niet alle voortgezette rijopleidingen een positief effect. Zo werd in Noorwegen een verplichte antislipcursus weer afgeschaft.
Beginnende automobilisten die de training gevolgd hadden, bleken juist meer ongevallen te veroorzaken. Dat omdat ze het gevoel hadden meer met de auto te kunnen, dankzij de cursus.
De woordvoerder van ANWB noemt desbetreffend wetenschappelijk rapport, dat op de website van de SWOV terug te vinden is, een ‘Ti Ta Tovenaar-verhaal.’
“Onzin, volgens ons is het andersom. Wie zelf bij zo’n slip- of grip- training een keer heeft zitten zweten achter het stuur van een auto die niet meer doet wat je wilt, die kijkt daarna een stuk beter uit.”
Heijens reageert iets minder stellig. “Ik betwijfel dat. Maar al zou het zo zijn, wat moet je ermee? Zo’n effect zou je ook toe kunnen schrijven aan airbags, elektronische tractie- en stabilisatiesystemen, ABS en winterbanden.”
Ook volgens Heijens zit de schrik er goed in als iemand een keer ervaren heeft hoe het is om met 70 kilometer per uur de controle kwijt te raken. “Dan heb je dus helemaal niets meer te vertellen. Wie dat een keer ondergaan heeft op een slipcursus, die gaat daarna echt niet harder rijden. Integendeel, die is voortaan een stuk voorzichtiger.”
Voortgezette opleidingen
In sommige landen zijn voortgezette opleidingen verplicht. In Finland, Luxemburg, Oostenrijk, Estland en Zwitserland is het een onderdeel van het opleidingstraject. In Noorwegen is de antislipcursus afgeschaft omdat het aantal ongevallen er door verhoogd bleek te worden.
In Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Zweden kent men verschillende soorten van vrijwillig voortgezette rijopleidingen. Volgens het rapport van de SWOV is bijna nergens een positief effect aan te tonen.
Uitzondering is Oostenrijk waar jonge automobilisten binnen een jaar na het behalen van het rijbewijs driemaal terug moeten komen voor training en analyse. Een antislipcursus hoort daar echter niet bij.