Het net gerestaureerde vuurtorentje voor het haventje van Strijensas staat pal tegenover de superfik aan de overkant van het Hollandsch Diep.
Click: Fotoalbum
Het vrij uitzicht, over een paar honderd meter water, trekt vele belangstellenden. Vanuit Dordrecht, ‘s-Gravendeel, Mookhoek, Numansdorp, Klaaswaal en Maasdam proberen ze over de smalle polderwegen van de Hoeksche Waard de eerste rang aan het water te bereiken.
Wie op de eilanden halverwege de middag zelf de rook uit het zuiden nog niet is opgevallen, is gealarmeerd door de jankende sirenes. Of door de langzaam rondrijdende brandweerwagens. Uit luidsprekers klinkt het advies om op Radio Rijnmond af te stemmen, en de ramen en deuren gesloten te houden.
Vrij uitzicht, zonder de in normale tijden constante stroom van passerende schepen. Op last van de hulpdiensten is het scheepvaartverkeer op het Hollandsch Diep stilgelegd. De schippers parkeren hun schepen op de Dordtse Kil of bij de Volkeraksluizen.
Voor de Moerdijkbrug knokt een fikse coaster, geholpen door een slepertje, om stil te komen liggen op een krabbend anker. De sirenes en het verzoek van de brandweer zijn voor het steeds wisselende gezelschap aan de overkant van Moerdijk geen reden om in de auto te blijven.
De meeste kijkers houden het na een paar minuten voor gezien. Het uitzicht is weliswaar geweldig, maar de wind, die ook vandaag weer uit zuidelijke richting komt, snijdt door de botten. Aan de overkant schiet de zwarte rook nog steeds de hoogte in, alsof er een vulkaan is uitgebarsten.
Een gepensioneerd scheikundeleraar zegt de ‘onmiskenbare lucht van fenol’ te ruiken, maar er is geen moment sprake van een penetrante stank.
Dat beaamt ook de bemanning van de volgende brandweerwagen die in Strijensas arriveert, uitgerust met snuffelapparaten. “Nog steeds niks gemeten”, aldus de jeugdige spuitgast die de uitslagen van de meters in de gaten houdt.
Tegen zessen verzamelen zich ook bij de camping aan de kop van de Dordtse Kil tientallen kijkers die vanuit Dordrecht de parallelweg ten westen van de A16 gepakt hebben in de hoop op wat spektakel. Zij worden tegen half zeven beloond met enkele spectaculaire uitbarstingen, die met applaus begroet worden.
“Moet kunnen”, aldus een bebaarde schipper, die via een oortje naar Radio Rijnmond luistert. “Ze hebben net gemeld dat er geen doden of gewonden gevallen zijn, dus laat nou maar lekker ploffen. Dat gaat zo te zien nog wel even duren.”
In de buitenwijken van Dordrecht is het stil op straat, de ramen en deuren zijn dicht. Net als in de gehele Alblasserwaard, de Hoeksche Waard en de Zwijndrechtse Waard. “Beetje overbodige raad”, aldus een wandelaar die zijn hond uitlaat aan de Rijksstraatweg in Dordrecht-Zuid.
“Wie heeft er nou zijn ramen of deuren open met dit weer?” Tweehonderd meter verder blijkt het McDonald’s restaurant aan de A16, naast het Postiljon Hotel, het advies van de brandweer letterlijk genomen te hebben. De deuren gaan helemaal niet meer open.
‘Wegens calamiteiten zijn wij op last van de brandweer gesloten’, is op een printje op de deur te lezen. De bussen blijven rijden. Vervoersmaatschappij Arriva heeft wel de nodige bussen en personeel achter de hand gehouden, mocht het tot een evacuatie komen.
Volgens de coördinator die namens de politie Zuid-Holland- Zuid en de milieudienst Rijnmond het woord voert, komen er later op de avond veel klachten binnen. “Uit Rotterdam, Barendrecht, Rhoon, Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs, Spijkenisse, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Ridderkerk.”
De meeste bellers zeggen ‘de lucht van verbrand plastic’ of ‘een ziekenhuislucht’ te ruiken. Het initiatief van McDonald’s verbaast hem een beetje. “Die opdracht is zo niet gegeven, maar het is wel ons dringend advies de deuren en ramen dicht te houden en binnen te blijven. Ze hebben dus wel de juiste conclusie getrokken.”