Café De Markhoek staat al ruim een eeuw op een prominent punt binnen de Bredase singels. Beetje verwarrend dat nu ook een straat in de wijk Ginneken dezelfde naam krijgt. Bij Café De Markhoek (zonder c, daarover later meer) op de hoek van de Marksingel en de Tweede Markstraat in Breda is het eenmaal in de veertien dagen twee keer spitsuur: als NAC thuis speelt.
Twee keer op die dag is het volle bak: voor en na de wedstrijd. Vanaf De Markhoek vertrekt altijd een kwartier voor de wedstrijd een bus vol supporters naar het Rat Verlegh-stadion. Wie na afloop met de bus mee terug wil naar De Markhoek moet zorgen dat ie er binnen vijftien minuten weer in zit, anders gaat ie maar maar lopen. Zo’n ramp is dat nou ook weer niet, gezien de afstand: drie complete kilometers.
Het busritje is ooit als geintje begonnen, toen wijlen Dré Dekkers nog uitbater van De Markhoek was. Anderhalf decennium later kart de bus nog steeds heen en weer, maar niet meer zo bomvol als in de eerste jaren. De spoeling is mettertijd wat dunner geworden.
Volgens Conny Burgers die De Markhoek samen met haar man Hans bestiert, is de verminderde belangstelling mede te danken aan een andere indeling van de vakken bij NAC en de daarmee samenhangende prijsverhogingen. “De hele bus zat vroeger gezellig bij elkaar op vak D, maar dat zijn nu van die deftige businessvakken geworden, van 3000 euro of zo per jaar. Vak Deftig.
Dat betaalt een gewoon mens niet. Daardoor is de bus op de tribunes verspreid geraakt, en is er een aantal vaste klanten afgehaakt.”
Aan de prijs van de bus ligt het niet: de deelnemers lappen voor het privilege om aan de voordeur bij NAC afgezet en weer opgehaald te worden vijf tientjes voor een heel seizoen. De immer net zo goedgemutste als luidruchtige passagiers zijn levenslange NAC-supporters, die over een gezonde dosis relativeringsvermogen beschikken.
“Qua omzet merken wij er niets van of NAC gewonnen of verloren heeft”, zegt Hans Burgers, “ze drinken er geen pint minder om.” De Burgers, die De Markhoek kochten na het overlijden van Dré Dekkers, draaiden daarvoor een ander oer-Bredaas monument: De Franciskaner op de Grote Markt. “Ook een hele mooie kroeg,” zeggen Hans en Conny, “maar heel anders. Hier hebben we negentig procent vaste klanten en een beetje klandizie van passerende fietsers, wandelaars of bootjes. In De Franciskaner hadden we tien procent vaste klanten. De rest was toerist of kwam toevallig een keer binnen.”
Voor Hans Burgers betekende de aankoop van De Markhoek een terugkeer naar de Tweede Markstraat, waar hij halverwege de jaren vijftig geboren is. Het café staat er al sinds 1905, maar daar kwam Hans als klein manneke nooit.
“Er lag hier buiten altijd een grote valse hond aan een ketting. Daar durfden we niet langs te lopen.” Die hond moet van caféhouder Verouden geweest zijn, die er 30 jaar domicilie heeft gehouden. Kastelein Van der Kolk, die de deur van café in 1905 voor de eerste keer open gooide, stond daarvoor dertig jaar achter de toog.
Daarna was Henk Lokhoff negentien jaar kroegbaas van De Markhoek. Zijn opvolger hield het na een jaar al voor gezien, waarna het pand een jaar leeg stond. Tot Dré Dekkers met veel liefde, plezier en vakmanschap van De Markhoek opnieuw een populair en goed lopend volkscafé maakte. Dat hopen Hans en Conny nog lang zo te houden.
In De Markhoek, zonder een letter c. Conny klom meteen in de pen toen ze vernam de straat waaraan de vroegere serviceflat De Marckhoek (met c) als nieuwe straatnaam Markhoek krijgt. Dus zonder de c, die makelaar Richard Schul er graag aan toegevoegd wilde zien, maar dat verzoek is door de gemeente Breda afgewezen. Met of zonder een c, dat zal Conny eigenlijk worst wezen.
“Maar waarom moet die straat zo nodig Markhoek heten? Om het nog moeilijker te maken dan het al was? Je moet eens weten hoe vaak we hier al taxi’s en busjes aan de deur gehad hebben toen die gesloopte serviceflat nog Marckhoek heette. Hadden ze weer een bejaarde uitgeladen en in een rolstoel gezet, voordat we het in de gaten hadden. Dat wordt straks alleen maar erger als ze op het station een taxi pakken en Markhoek roepen, met of zonder c. Ze hadden als adres toch gewoon Duivelsbruglaan kunnen nemen. Hadden ze er alleen maar nieuwe huisnummers aan toe hoeven te voegen.”
Voor de suggestie dat een straatnaam met de duivel erin wellicht niet geschikt is om peperdure appartementen aan de man te brengen, heeft Conny een pasklare oplossing. Schaterlachend: “Nou, dan noemen ze het toch gewoon Luciferplein. Probleem opgelost, iedereen tevreden.”
Café Markzicht
Adres:
Marksingel 15-16 4811 NV Breda
Telefoon: 076-5213924
E-mail: burgersfam@ziggo.nl
Openingstijden: Iedere dag behalve zondag vanaf 14:00 geopend.
Zaterdagavond en zondag gesloten, behalve als NAC thuis speelt. De bus vertrekt een kwartier voor de wedstrijd.