De twaalfde Op Café alweer, ditmaal in het buitengebied. Met een opsomming van wat er in ‘t Vaartje in Dongen allemaal te doen is, kan met gemak een hele pagina gevuld worden. ‘t Vaartje is om te beginnen een echte plattelandskroeg, maar vooral middelpunt van een veelvoud aan evenementen en activiteiten. Op een strategische stek, zo ongeveer waar West- in Midden-Brabant overgaat. ‘t Vaartje hoort bij het grondgebied van Dongen, maar Tilburg, Kaatsheuvel, Waspik, ‘s Gravenmoer en Loon op Zand liggen allemaal ongeveer even ver weg. Een ligging met grote voordelen voor kasteleinsechtpaar Ton en Hanny Kemmeren. ‘t Vaartje ligt in een niemandsland van allerlei sportbonden. Waardoor allerlei afdelingen en competities uit West-, Midden en Oost-Brabant elkaar daar overlappen en sportief bekampen.
Darters en biljarters, handboogschutters en voetballers, jeu de boulers en rikkers, vergadertijgers en vogelvrienden. Wacht even, we zijn er nog lang niet. ‘t Vaartje is ook nog thuis van Fanfare Sint Hubertus, folkloristische dansgroep Paiduska, de kleindierenvereniging Steunt Elkander, schaapkooi De Border, spaarkas Ons Genoegen, spelletjesclub De Gamblers, De Showhonden en CV De Vaortse Kloekers.
De faciliteiten zijn ernaar. Een flexibele accommodatie met verschillende zalen, jeu de boule- en schietbanen, buiten twee volwassen voetbalvelden. Als kroon op het complex zijn er twee rookruimtes. Waarvan er één, van zes bij drie meter, een gezellig caféke op zich is. Met een luie bankstel, tafeltjes met asbakken, en twee speelautomaten. De tweede rookruimte is speciaal voor de biljarters en darters aangelegd. Die kunnen door de glazen deur onder het paffen de strapatsen van hun tegenstanders in de gaten houden. In het café en de zalen wordt niet gerookt. “Nooit”, zegt Ton. “Daar ben ik toen dat begon te spelen vanaf het begin af aan heel duidelijk over geweest en ik heb die ruimtes niet voor niets gebouwd. Iedereen is er blij mee, rokers én niet-rokers”.
Op dinsdagavond om 20.00 uur staan er op het parkeerterrein bijna dertig auto’s. In het café zelf wordt er op twee matchtafels een driebandencompetitie afgewerkt, op de kleine tafel wordt libre gespeeld. De vierde tafel is deze avond afgesloten, want daar wordt door de thuisploeg gedart tegen de gasten van PGB uit Wagenberg. Een van de gasten blijkt voor aanvang een dubbelrol te vervullen als controleur van de dartbond. Of hij de boel op mag meten. “Natuurlijk”, aldus Ton Kemmeren, “en als er iets niet klopt dan hoor ik het graag.” Hij slaagt met glans: de verlichting klopt, net als alle voorgeschreven afmetingen. “Keurig”, aldus de controleur, “dat is niet altijd het geval. Hier mogen officiële wedstrijden gespeeld worden.”
Waarna de kastelein, die zelf een afmelding vergeten is op te schrijven, met zijn oudste dochter zelf aan de bak moet. Haar partner Willy van de Wiel is er ook, in een shirt van Lionel Messi. De Rijenaar was twee jaar geleden verliezend finalist van de Dutch Open. Al twee keer wierp hij zijn pijlen als deelnemer aan de prestigieuze Lakeside, maar deze avond krijt hij zijn keu aan de driebandentafel.
Het leven van het echtpaar Kemmeren en de drie dochters die toen nog niet geboren waren, is bepaald door de crisis. Die van begin jaren tachtig. Een crisis waarin Kemmeren op tijd zijn knopen telde en zijn kans pakte.
“Ik had eigenlijk helemaal geen zin om de horeca in te gaan”, aldus Ton ruim dertig jaar later. “Maar ik zat in de bouw, ik raakte zonder werk en ik moest toch wat. We keken elkaar eens aan en besloten toen toch maar om het bedrijf van mijn vader over te nemen.” Met dat besluit werden ‘t Vaartje het domein van de derde generatie na opa Kemmeren die het café in 1928 kocht en vader Jos die het in 1954 overnam.”
Zijn oorspronkelijke stiel kwam van pas. Wijzend op de inboedel: “Het meeste zelf gedaan. Alles onder architectuur, en alles volgens de vergunningen.”
Alles zelf doen, is hij altijd blijven doen. Sjouwen, metselen, de voetbalvelden maaien en lijnen, tussen het darten door de bitterballen in het vet gooien, terwijl Hanny de bestellingen van de biljarters afwerkt.
‘t Vaartje is ook zo’n kroeg waar men elkaar blindelings kan vertrouwen. Vaste klanten krijgen een bonneke bij de eerste bestelling en dat houden ze zelf bij zich. Als ze weg gaan, geven ze het aan Hanny die de rekening opmaakt en int. Nooit problemen, gaat vanzelf.
Na het aanvragen en ontvangen van nog veel meer vergunningen staat over zeven maanden een krachttoer op het programma van ‘t Vaartje. Ton en Hanny liggen er nog niet wakker van, maar prevelen nu al af en toe een weesgegroetje. Bidden, hopend, op mooi weer op 30 juni 2012. Bij het eerste Vaarts Popfestival op de voetbalvelden van ‘t Vaartje. Met een bezetting die al gecontracteerd is, onder betaling van de nodige voorschotten dan wel het complete bedrag. Met een affiche dat er wezen mag: Coverup!, Thomas Berge, de 3JS, Jamai, De Coronas en De Kast.
Voorverkoop via de websites van ‘t Vaartje en het Festival.
“Is een gokje die een paar centen kost”, zegt Ton, “maar als het weer een beetje meezit, dan komt het helemaal goed.”
Adres; Vaartweg 137
5106 NC Dongen
Telefoon: 0162-312275
Websites: www.hetvaartje.com
www.vaartspopfestival.nl