Directeur Frank Hanssen van Studio Mango houdt zijn Chipkaart voor de lezer.
Het idee is net zo simpel als geniaal: van iedere lantaarnpaal in Nederland een oplaadpunt voor elektrische voertuigen maken. De techniek is niet al te ingewikkeld, maar de haalbaarheid is afhankelijk van politieke en economische ontwikkelingen.
De eerste lantaarnpaal werd dinsdagmorgen in Drunen gepresenteerd door de drie bedrijven die het idee bedacht, ontwikkeld en uitgevoerd hebben: Eneco, lichtmastenproducent Sapa Pole Products uit Drunen en industrieel ontwerpbureau Mango uit Breda.
Het oplaadpunt heet NRGSPOT-Light. Het werkt eenvoudig: de chauffeur die zijn auto op wil laden houdt een chipkaart bij de lezer, waarna hij er de stekker van zijn kabel in kan steken. Houders van een OV Chipkaart kunnen er gebruik van maken, op dezelfde manier zoals in bus, tram of trein, tot en met het afmelden. Het systeem is ook geschikt voor identificatie en betaling via SMS.
De vraag of het initiatief een succes zal worden is vooral afhankelijk van de groei van het elektrische wagenpark. Tot en met november zijn er dit jaar 536.860 nieuwe auto’s verkocht, maar er staan in heel Nederland minder dan 400 auto’s op kenteken die helemaal elektrisch zijn.
„Het is een beetje een kip-ei verhaal,” aldus directeur Frank Hanssen van Mango. Mango is het Bredase bureau dat samen met Sapa het oplaadpunt ontwierp en geschikt maakte voor inbouw in de aluminium lantaarnpalen die in Drunen gefabriceerd worden.
„Zolang er niet genoeg oplaadpunten zijn, stagneert de verkoop van elektrische auto’s, en zolang er niet genoeg elektrische auto’s verkocht worden, gaan overheden niet investeren in oplaadpunten.”
De techniek is vanwege de veiligheidseisen ook weer niet zo simpel dat er aan iedere bestaande lantaarnpaal een hightech stopcontact geschroefd kan worden. Alle palen moeten voorzien worden van een extra bekabeling, naar een externe module die maximaal 25 oplaadstations kan bedienen.